Aktuális

Ma ünnepli 90. születésnapját a leghíresebb magyar tolvaj

1926-ban ezen a napon született Magyarország leghíresebb tolvaja, a külföldön is ismertté vált Repülős Gizi. Több mint 40 évnyi börtönbüntetést gyűjtött össze, ebből 17-et le is ült.

Repülős Gizi, polgári nevén Kosztor Sándorné Bodnár Gizella Miskolcon született, 90 évvel ezelőtt. Rendezett családi körülmények között nőtt fel, ám saját elmondása szerint egy balesetből kifolyólag agyhártyagyulladást kapott, szerinte a betegség az egyik kiváltó oka azóta is tartó kleptomániájának, amelyről orvosi papírja van.

Irodalom és történelem szakon végezte a kassai tanárképző főiskolát, azonban saját bevallása szerint vonzzák a fényes tárgyak, illetve ha nyitott ajtókat lát, akkor oda muszáj bemennie, “kutatási” céllal.

Boldog, büntetésvégrehajtástól mentes születésnapot kívánunk Repülős Gizinek (Fotó: Youtube)
Boldog, büntetés-végrehajtástól mentes születésnapot kívánunk Repülős Gizinek (Fotó: YouTube)

Becenevét onnan kapta, hogy az ötvenes évek elején, Magyarországon még üzemeltek belföldi repülőjáratok, amelyek a nagyobb városokat kötötték össze. Repülős Gizi – a legenda szerint – reggelente Budapesten felszállt egy gépre, amellyel Miskolcra, Debrecenbe, Pécsre, Szegedre vagy Szombathelyre repült. A kiszemelt városban aztán néhány óra alatt ezt-azt összelopott, és az esti járattal visszarepült Budapestre. A közismert tolvaj 2012-ben a Fábry Sándor műsorának, a Fábry-show-nak is a vendége volt, ahol tagadta, hogy valaha repülővel utazott volna lopni.

Korabeli rendőrségi fotósorozat Repülős Giziről
Korabeli rendőrségi fotósorozat Repülős Giziről

Állítólagos “repülős” karrierje mellett besurranó tolvajként tevékenykedett, vegyes sikerrel, ugyanis több mint 20 alkalommal állt bíróság elé, összesen pedig 40 év börtönbüntetést kapott. Többször részesült közkegyelemben, így csak 17 évet ült.

Malév-járat az ötevenes évekből (Fotó: Fortepan)
Malév-járat az ötvenes évekből (Fotó: Fortepan)

Szerencsét próbált külföldön: Amszterdamban és Londonban is lopott ezt-azt. Érdekesség, hogy Párizsban is élt egy darabig, ahol önéletrajzi regénye szerint magyar nótákat énekelve kisebb karriert csinált. Szintén ebből a műből derül ki, hogy Londonban egy bálon sikerült lopnia, “talán egy hercegnőtől”.

Temérdek cifra dolgot láttam, hallottam, amit mások észre sem vesznek, vagy ha igen, nem tudják végiggondolni, micsoda mit jelent. Mennyi a súlya. Nekem volt rá időm, hogy elmerengjek a világ bajain, csodáin, és bő 25 éve tervezem, hogy írok egy könyvet a tolvajlásról, a rabságról, hogy miként kalandozhatta át egy magamfajta asszony Európát…

A fenti idézet a Repülős Gizi – a tolvajok királynője című önéletrajzi könyvből származik, amelyben arról is megemlékezett, hogy számára valahová bejutni különleges élvezetet, kihívást jelent. Az egyik besurranásakor hazaért az adott lakásban élő pár, ezért be kellett bújnia a hálószobában az ágy alá. A háziak mit sem sejtve megvacsoráztak, majd lefeküdtek, azonban alvás előtt állítólag még szeretkeztek is, miközben Repülős Gizi a matrac alatt rejtőzött.

2009-ben Komáromba költözött, mert elege lett a fővárosból, azonban itt sem tudott megnyugodni, és rövidesen megpróbált betörni egy családi házba, azonban a tulajdonos észrevette és ráhívta a rendőröket.

Annak ellenére, hogy már bőven elmúlt 80, 2011-ben is folytatta besurranó karrierjét. A rendőrök szerint Repülős Gizi “igazi profi”, aki parókákkal, kalapokkal és különböző ruhákkal igyekezett álcázni magát. 2011-ben azonban Balatonbogláron bukott le, két gyűrűt tulajdonított el. Néhány hónappal később Hegykőn ismét elkapták, ismét ékszerekkel, amelyekkel nem tudott elszámolni. Ez után néhány héttel már Kapuváron fogták el, ahol többek között 700 ezer forint értékű ékszert lopott egy házból.

Az egyik eset során a Csongrád megyei Kistelek egyik lakóját lopta meg, mindezt úgy, hogy elegáns öltözékben lakáskeresőnek adta ki magát, és így tulajdonított el különböző értéktárgyakat az egyik vitrinből. A tulajdonos csak kilenc hónappal az eset után jött rá, hogy ki járt nála “látogatóban”, amikor egy újsághírben látta Repülős Gizi fényképét.

Kleptomániájáról orvosi papírja is van, több mint kétszáz alkalommal követett el bűncselekményt. Olyan is előfordult, hogy a lopott értéktárgyakat családja juttatta vissza a károsultaknak.
Legutóbb idén februárban érték tetten, amikor egy sukorói házból lopott pénzt – ezért 20 nap elzárásra ítélték.

További cikkek Repülős Giziről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top