Aktuális

Vegán smink – különleges sminkkészletek

Nem mai találmány, de sokan még csak most kezdik felfedezni maguknak a különféle kozmetikai termékek között azokat, amelyek semmiféle állati eredetű alapanyagot nem tartalmaznak. Itt már nem csak arról van szó, hogy az arc- és szemfestékeket, krémeket, rúzsokat és egyéb kozmetikumokat nem tesztelik állatokon, hanem arról is, hogy a vegán felfogást követve a gyártók kizárólag növényi összetevőket használnak a készítésükkor, így azok is nyugodt szívvel használhatják őket, akik lelkiismereti, egészségügyi vagy természetvédelmi tartózkodnak az állati alapanyagoktól.

Egyre több gyártó veszi komolyan figyelembe az állatok védelméért és jólétéért aggódó emberek igényeit és érzéseit, és már nem csupán az éttermekben szolgálják ki a keményvonalas vegánok igényeit, hanem az élet számos más területén is kaphatók termékeket, amik garantáltan nem kerültek kapcsolatban állatokkal a gyártás során. Így például állati tesztek nélkül készült, kizárólag növényi eredetű alapanyagokat tartalmazó kozmetikumokat is vásárolhatsz már, ha fontos számodra az állatok védelme, és szeretnéd elmondani magadról, hogy neked még a sminked is vegán. 

Vegán smink - különleges sminkkészletek

 

Keresd a jelet 

A vegán életmód értékrendet jelent: nem egyszerűen csak a saját egészsége miatt választja az emberek többsége ezt, hanem mert szívén viseli az állatok sorsát, és igyekszik minél kevesebb szenvedést okozni nekik. Kozmetikumokból is kaphatók olyanok, amik ilyen szempontok szerint készültek – csak észre kell venned rajtuk az erre utaló logót. Ám ezekből is többféle van, és mindegyiknek más jelentése – ezekben segítünk eligazodni most. Alapvetően három nagy csoportba osztható ebből a szempontból a szépészeti termékek: 

1. növényi alapanyagú (vegan) és állatokon nem tesztelt (cruelty free)

2. növényi alapanyagú (vegan), de állatokon tesztelt

3. állati alapanyagokat tartalmazó, de állatokon nem tesztelt (cruelty free) kozmetikumok.

 

Több szervezet is foglalkozik azzal, hogy ilyen szempontból minősítse a kozmetikumokat, ezért többféle logóval is találkozhatsz, ami arra utal, hogy vegán vagy cruelty free (CF), vagy pedig mindkettő feltételnek megfelelő termékről van szó. Jellemzően azonban ezek a logók nyuszit vagy virágot ábrázolnak, és melléjük van írva, hogy milyen szempontoknak fele meg. Például ilyeneket:

 

Vegán smink - különleges sminkkészletek

Attól persze még lehet egy kozmetikum teljesen vegán és cruelty free, hogy ilyen logót nem találsz rajta – ez azzal magyarázható, hogy egyes gyártók nem szeretnének a logó licensz díjáért fizetni a minősítő szervezetnek. Ilyenkor a CF és a vegán státuszuknak utána nézhetsz az adatbázisokban, vagy pedig a termék összetevőinek leírásában. 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top