Aktuális

Meghalt a thai király

88 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai uralkodó.

Meghalt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai uralkodó, aki hetven évig ült a Thaiföld trónján. Uralkodása szimbolikus volt, ő volt az egység jelképe a politikailag megosztott országban. A király évek óta betegeskedett, ám az elmúlt napokban rohamosan romlott az állapota. Egyedüli fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg korántsem örvend akkora népszerűségnek, mint apja, akinek halála nagy változásokat hozhat majd Thaiföldön.

IX. Rama - Wikipedia
IX. Ráma – Wikipédia

A kórház előtt, ahol a királyt ápolták, több ezer rózsaszín és sárga ruhás ember gyűlt össze és együtt imádkoztak az uralkodóért. A rózsaszínt az uralkodó szívesen viselte fiatalon, míg a sárga az uralkodóházra utal.

A thai miniszterelnök utasítására egyéves gyászba borult az ország. A zászlókat harminc napig félárbócra eresztik, és erre az időre minden ünnepséget és fesztivált betiltanak. Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök azt is javasolta, hogy az egyéves gyászidőszak alatt a közszolgák járjanak feketében, akár csak a lakosság, bár utóbbiaknak ez nem kötelező.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top