Aktuális

Meghalt Kovács Piroska néprajzkutató

Váratlan hirtelenséggel, nyolcvannégy éves korában meghalt Kovács Piroska néprajzkutató, akit a székelykapuk megmentőjének tartanak. A halál egy felújított székelykapu avatásán szólította el.

Tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából Kovács Piroska, a nyolcvannégy éves néprajzkutató, akit a székelykapuk megmentéséért tett erőfeszítéseiért 2012-ben Europa Nostra-díjjal jutalmaztak. Halála egy székelyszentléleki felújított székelykapu avatásán következett be, ahol az ünnepi beszéd megtartása közben lett rosszul. Életét a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni.

Kovács Piroska az Europa Nostra-díj átvétele után

Kovács Piroska az udvarhelyszéki Máréfalván született 1932-ben. A tanítói és magyar–román szakos tanári diploma megszerezése után Szentegyházán, Fenyéden, majd a szülőfalujában tanított, ahol évtizedeken át volt az iskola igazgatója. 1987-es nyugdíjba vonulása után a székelykapuk mentése vált a fő foglalkozásává. Előbb a máréfalvi székelykapuk leírását készítette el, majd munkáját Udvarhelyszékre és az egész Hargita megyére kiterjesztette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top