Aktuális

Lóadó, toronyadó, nádadó: elképesztő önkormányzati adók vannak

Az önkormányzati adók annyira színesek lettek, és úgy megszaporodtak mostanában, hogy időnként viccesnek tűnnek. Van giccsadónk, hajóadónk, pónilóadónk, toronyadónk, traktoradónk és termőföldadónk is. Persze annak, akinek fizetnie kell, mindez korántsem humoros.

A tavalyi év január 1-jétől az adótörvények lehetővé tették, hogy a helyi önkormányzatok települési adókat vessenek ki. Az önkormányzatok éltek is a lehetőséggel, több mint 60 településen – mondta el a Jalsovszky Ügyvédi Iroda a piacesprofit.hu-n.  A kivetett adók jó része ingatlanhoz kötődik,és  több önkormányzat vezetett be termőföldadót, de  különleges adófajták is születtek: a Vas megyei, mintegy 3200 lakost számláló Csepreg a halastavak tulajdonosait vonta adóztatás alá, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 3600 lakosú Taktaharkány a nádasok tulajdonosait sújtotta adóteherrel.

Fizetnek a munkanélküliek is

Alsónémediben szeptembertől napi 800 forint adót kell fizetniük azoknak a településen nem saját vagy rokonuk tulajdonában álló ingatlanban élőknek, akiknek hosszabb ideje nincs bejelentett munkájuk. A valódi célpontok azonban nem a munkanélküliek, hanem a feketén alkalmazott vendégmunkások.

Kiskapu, ha meg akarod vétózni az adót

Egy rendelet érvénytelenségének megállapításakor sikerre vezethet az az érvelés, hogy a jogszabályt megalkotó hatóság nem tartotta be a jogalkotásra vonatkozó legfőbb elveket. Így például a jogszabály előkészítője köteles a szabályozás várható társadalmi, gazdasági és költségvetési következményeit felmérni. Ha ez elmarad, vagy nem megfelelően történik meg, adott esetben lehet az adó érvénytelenségére hivatkozni.

Toronyadó, lóadó

Megjelent a toronyadó: a nyugat-dunántúli Bodonhelyen, a Pest megyei Pilisjászfaluban, továbbá a Somogy megyei Gamás és Látrány községekben is ilyen adót vezettek be. Különlegesség az óbudai giccsadó: ez azt hivatott megakadályozni, hogy az építési engedélyeztetéshez nem kötött lakóházépítések nyomán ne váljon rémisztővé a kerület utcaképe. Megadóztatják a  gépjárműadó hatálya alá nem tartozó járműveket is: a Szentgotthárdtól 5 kilométerre fekvő Magyarlak a traktorokat és azok pótkocsiját vonta adóztatás alá, Nagymaros pedig a vízijármű-tulajdonosokat sújtja hajóadóval. Nem úszták meg a lovak sem: Pilisjászfalu a ló- és póniló-tulajdonosokat egyedenként évi 150 000 forint megfizetésére kötelezte.

Lóadó, toronyadó, nádadó: elképesztő önkormányzati adók vannak

Meddig terjed az adóztatási hatáskör?

Barta Péter, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda munkatársa szerint bár az önkormányzatok adóztatási lehetősége első látásra rendkívül széles körűnek tűnik, egyes jogszabályok, illetve az utóbbi időszakok bírósági gyakorlata korlátok közé szorították az adókivetési jogot. Régebben is sok önkormányzati adó esett e korlátozás áldozatául, jelenleg erősen kétséges például a termőföldadó jogszerűsége azoknál az ingatlantulajdonosoknál, akik a földjüket bérbe adják. Ők ugyanis a bérbeadásból származó jövedelmek után szja-t fizetnek, ami egyes értelmezések szerint érvként felhozható az ellen, hogy ugyanazon földtulajdon után az önkormányzat őket egyszersmind helyi adó fizetésére is kötelezze. Például a közelmúltban a Kúria Önkormányzati Tanácsa megsemmisítette a balmazújvárosi termőföldadót, arra való hivatkozással, hogy az adózó a termőföld őrzéséért egyidejűleg mezőőri járulékot is köteles fizetni.

Az érvénytelenítés évekig tarthat

Barta Péter kiemelte, hogy nem elég, ha egy önkormányzati adórendeletet érvénytelennek tartunk, fontos tudni azt is, hogyan lehet ezt érvényesíteni. Ha a rendelet az Alaptörvénnyel ellentétes, annak megsemmisítésére az Alkotmánybíróság jogosult. Ehhez a szervhez azonban hosszú az út. A panaszt elsősorban az ombudsmannál vagy az önkormányzat felett törvényességi felügyeletet gyakorló kormányhivatalnál tudja benyújtani az adózó. Érdemes arra felkészülni, hogy az eljárás éveket fog igénybe venni.

 Még több az adókról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top