Aktuális

Döbbenet! Szerbiában visszaállítanák a halálbüntetést

Egészen döbbenetes eredményt hozott a legfrissebb közvélemény-kutatás a szomszédos Szerbiában. A válaszadók többsége úgy gondolja, vissza kell állítani a halálbüntetést az országban. A támogatók száma az utóbbi kilenc évben jelentősen emelkedett.

A felmérésből azt is egyértelműen látni lehetett, hogy az utóbbi kilenc évben nőtt meg jelentősen azok száma, akik támogatnák a halálbüntetés visszaállítását. 2007-ben ugyanis még csak a megkérdezettek 33 százaléka válaszolt igennel erre a kérdésre, míg az idén 58 százalék. A válaszadók 18 százaléka ugyanakkor nem tudna dönteni, a halálbüntetést mindössze 25 százalék ellenzi jelenleg Szerbiában.

Az ominózus közvélemény-kutatást szeptember 22-28. között 1051 ember részvételével végezték Szerbiában. Kiderült, az életkor, a nemi hovatartozás vagy a lakóhely nem befolyásolta mérhető módon az eredményeket, az iskolai végzettség azonban igen, a magasabb végzettséggel rendelkezők inkább az ellenzők táborát erősítették.

Szerbiában és a korábbi Jugoszláviában 1804. és 2002. között érvényes büntetési tétel volt a halálbüntetés. Az utolsó halálos ítéletet 2001-ben mondta ki a szerb bíróság. Ezt követően, a világ 104 országával együtt Szerbiában is eltörölték a halálbüntetést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top