Aktuális

Epilepsziás roham és hasmenés – a legborzasztóbb nászéjszakák a történelemben

Bár általában az ifjú párok alig várják a nászéjszakájukat, és később boldogan gondolnak vissza rá, voltak híres párok is a történelemben, akiknek olyan élményben volt részük, ami alighanem csak rémálmaikban jött elő később.

Az évszázadok során a királyi családok számára nagyon fontos volt, hogy a nászéjszaka úgy teljen, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Abban az esetben ugyanis, ha az esküvő utáni első éjszakán az ifjú pár nem teljesítette nászéji kötelezettségét, a házasság felbonthatóvá vált. Voltak azonban, akik akaratukon kívül képtelen események részesei lettek, mások meghökkentő dolgokat műveltek a nászéjszakájukon.

Potencianövelő helyett hashajtót kapott az ifjú férj

Hogy az emberek, akiket barátainknak hiszünk, néha mennyire nem is a barátaink, azt mi sem bizonyítja jobban, mint amit Cesare Borgiának kellett átélnie a nászéjszakáján a cimborái miatt. VI. Sándor pápa fia 1499. május 12-én nősült meg. Guyenne hercegének lányát, a francia Sarolta hercegnőt vette feleségül. Cesare annyira igyekezett megfelelni a fiatal arának, hogy már jó előre beszerzett egy afrodiziákumot abból a célból, hogy jól teljesítsen az első, közösen töltött éjszakájukon.

Epilepsziás roham és hasmenés - a legborzasztóbb nászéjszakák a történelemben

A potencianövelő szer valószínűleg meg is tette volna a hatását, ha Cesare “kedves” barátai nem találtak volna ki számára egy közel sem annyira vicces csínyt. A pirulákat ugyanis hashajtóra cserélték, így az ifjú férj a nászágy helyett szinte minden idejét a toaletten töltötte. A cimborák és az udvarhölgyek egész éjszaka lesték a történéseket, de üröm volt az örömben a tréfás barátok számára, hogy Cesare a rosszullétei és az afrodiziákum ellenére is képes volt újdonsült feleségének kedvében járni. Legalábbis Sarolta leveléből, amelyet apósához címzett, úgy tűnik, hiszen a hölgy állítólag meg volt elégedve férje teljesítményével.

Hét éven át várt a nászéjszakára a királyi pár

XVI. Lajos király mindössze 16 éves volt, amikor francia trónörökösként feleségül vette az akkor még csak 15 éves Marie Antionette-et, természetesen politikai okokból. Az esküvőt 1770-ben tartották, és valószínűleg ők voltak az a pár a történelemben, akik a leghosszabb ideig vártak a nászéjszakájukra. Erre ugyanis csak 1777-ben került sor, azaz hét évvel azután, hogy örök hűséget fogadtak egymásnak. Nemcsak azért, mert eleinte még túlságosan fiatalok voltak a fizikális érintkezéshez, hanem azért is, mert Lajos fitymaszűkülettel küzdött, és minden noszogatás ellenére is csak hosszú évek után volt hajlandó megműttetni magát. Az ifjú ara ezért általában azzal vigasztalta magát az egyedül töltött éjszakákon, hogy hajnalig mulatozott társaságával, táncolt, barátnőivel trécselt, míg végül egy alkalommal Lajos megleckéztette őt. Bezáratta a kapukat, hogy neje ne tudjon hazajutni, hanem dideregje végig az éjszakát a hintóban a palota előtt. A műtét és a sokára megtartott nászéjszaka után 1778-ban született meg első gyermekük, majd a következő évek során még három, de a négy utód közül csak ketten maradtak életben.

Epilepsziás roham és hasmenés - a legborzasztóbb nászéjszakák a történelemben

A nászágyon kellett megmenteni a császár életét

Bár az osztrák I. Ferdinánd papíron 13 éven át uralkodott, valójában képtelen volt betölteni a császári tisztséget, mivel fizikális és mentális betegségek egyaránt gyötörték már gyermekkora óta, ráadásul vízfejű volt. Helyette Metternich gróf irányította tejhatalommal a Habsburg Birodalmat, és arról is döntött, hogy Ferdinándnak a szokásoknak eleget téve meg kell nősülnie, és gyermeket kell nemzenie. A szárd Mária Annát szemelték ki számára feleségként. Bár az ifjú hölgy tudatában volt annak, hogy leendő férje se nem szép, se nem okos, azért arra mégsem gondolt, hogy a nászéjszakája úgy telik majd, ahogyan végül telt. Ferdinánd orvosai nem látták fizikális akadályát annak, hogy a császár képes legyen eleget tenni nászéji kötelezettségének, az uralkodó viszont annyira izgult, és rettegett az előtte álló feladattól, hogy ötször kapott epilepsziás rohamot egyetlen éjszaka alatt. Így végül nemhogy nem sikerült jól az ifjú pár első közös éjszakája, de még annak is örülhettek, hogy az uralkodó életben maradt.

Epilepsziás roham és hasmenés - a legborzasztóbb nászéjszakák a történelemben

Masírozni tanította feleségét a cár a nászéjszakáján

II. Nagy Katalin orosz cárné nászéjszakája már sokat sejtetett arról, milyen is lesz valójában házassága III. Péter orosz cárral. A későbbi uralkodónő Zsófia Friderika Auguszta néven, német hercegnőként került az orosz udvarba, és 1745-ben házasodott össze az akkor még nagyhercegi címet viselő jegyesével. III. Péter köztudottan bohém figura volt, akinek a katonai ügyek sokkal többet jelentettek bárminél. Megszállottja volt a hadseregnek és a szabados életnek, így nem csoda, hogy az sem érdekelte őt igazán, hogyan kellene viselkednie a saját nászéjszakáján. Amíg ugyanis ifjú felesége a nászágyban várta őt órákon át, addig ő vígan mulatozott a barátaival. Amikor pedig megunta az iszogatást és a kártyázást, tiszteletét tette ugyan a hálószobában, de nem azért, hogy nejével foglalkozzon. Inkább elővette a játék katonáit, és azokkal játszadozott az ágyon. Amikor ezzel a tevékenységével is végzett, feleségének utasításba adta, hogy amíg ő alszik, Katalin őrködjön az ajtónál, és hogy ez minél élethűbb legyen, még masírozni is megtanította őt az éjszaka közepén. Nem csoda hát, ha a házasságuk finoman szólva nem sikerült jól, és a későbbiek során mindketten szeretőket tartottak.

Epilepsziás roham és hasmenés - a legborzasztóbb nászéjszakák a történelemben

További történetek a múltból az NLCafén:

  • Buja vágyak, tragikus sorsfordulók – élete kavalkádját varázsolta vászonra Rembrandt
  • Botrányos pálya, titkos magánélet – 177 éves lenne Cézanne
  • Izgalmas élet, tragikus vég: így dorbézolt Krúdy Gyula
  • Szerelem kontra anyós – anyja tette tönkre Madách Imre házasságát

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top