nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Az egész ország az aradi vértanúkra emlékezik ma

Az egész ország az aradi vértanúkra emlékezik ma

Nemzeti gyásznap van október hatodikán Magyarországon, az Aradon kivégzett 13 vértanúra és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, az ország első felelős miniszterelnökére emlékezve.
MTI
f Ajánlom

Aradon 1849. szeptember 26-án 12 tábornokot és egy ezredest (Lázár Vilmost, aki szintén önálló seregtestet irányított) ítéltek halálra felségsértés és lázadás miatt: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Láhner (Lahner) Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt. A kivégzéseket október 6-án hajtották végre.

Az egész ország az aradi vértanúkra emlékezik ma

A golyó általi halálra “kegyelmezett” Kisst, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt hajnalban lőtték agyon a vár északi sáncában, a többi elítéltet ezt követően a vártól délre sebtében összetákolt bitófákra akasztották fel. Elrettentésül az aradi vértanúk holttestét estig az akasztófán hagyták, de ezzel éppen az ellenkező hatást érték el, mert a kivégzés helye valóságos búcsújáró hellyé vált.

Ezzel egy időben, Budapesten Batthyány Lajost akarták felakasztani, de Magyarország első felelős miniszterelnöke a kivégzés előtti éjjelen egy becsempészett tőrrel nyakon szúrta magát, igaz, életben maradt. Ezek után nem lehetett a megbecstelenítő jellegű, jobbára köztörvényes bűnözőknél alkalmazott akasztást végrehajtani, a helyi parancsnok saját hatáskörben a kivégzés módját “porra és golyóra” változtatta. A hír hallatán Haynau később idegrohamot kapott. Batthyány nem engedte a szemét bekötni, és maga vezényelt tüzet a kivégzőosztagnak, utolsó szavai három nyelven hangzottak el: “Allez, Jäger! (Rajta, vadászok!) Éljen a haza!”

Országszerte megemlékezések

Sokfelé gyertyagyújtást, koszorúzást, az Országházban konferenciát is tartanak ma, az október 6-ai nemzeti gyásznapon. 

A Honvédelmi Minisztérium által szervezett központi rendezvénysorozat délelőtt 9 órakor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját. A megemlékezők innen átvonulnak a Batthyány-örökmécseshez, ahol az állami protokoll tagjai, a Budapesti Katonai Attasétestület képviseletében a doyen, az ’56-os, valamint a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek képviselői elhelyezik az emlékezés mécseseit. Ezt követően bárki leróhatja kegyeletét gyertyagyújtással az egykori miniszterelnök vesztőhelyénél, ahol délután 4 óráig katonai díszőrség áll.

Áder János köztársasági elnök a Pest megyei Ócsán, a Halászy Károly honvédszázados tiszteletére rendezett megemlékezésen mond beszédet, és helyez el koszorút.

A budapesti amerikai nagykövetség és a Mai Manó Ház kiállítást rendez a gyásznap alkalmából az Associated Press fényképeiből “…és mégis itt vagyok” címmel. A tárlatot délután 5 órakor Colleen Bell nagykövet nyitja meg.

Olvass többet az aradi vértanúkról az NLCafén!

Megosztás Facebookon