Aktuális

Még mindig Bill Gates a leggazdagabb amerikai

Donald Trump vagyona egy év alatt 800 millió dollárral csökkent. A republikánus elnökjelölt 35 helyett esett vissza, és a 156. helyen áll a Forbes 400 legnagyobb amerikai vagyonról közzétett listáján, amelyen négy magyar születésű "bevándorló" is szerepel.

A 400 legnagyobb vagyon birtokosa gazdagabb, mint valaha, fejenként átlagosan hat milliárd dollárt, együttesen 2400 milliárd dollárt, eddig soha nem látott vagyont halmoztak fel. 81 milliárd dolláros (22 185 milliárd forint) vagyonával Bill Gates a leggazdagabb amerikai. A Microsoft alapítója 23. éve vezeti a legvagyonosabb amerikaiak 400-as listáját, vagyona egy év alatt 76 milliárd dollárról 81 milliárd dollárra nőtt.

Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb amerikai

Az ingatlanmágnás Donald Trump vagyonát 3,7 milliárd dollárra becsülik, értéke főleg a New York-i ingatlanpiac labilitása miatt csökkent. A főleg bevándorlóellenes kampánnyal híveket vonzó Trumppal kapcsolatban a Forbes magazin kiemeli, hogy a 400 legnagyobb amerikai vagyon több mint 10 százalékát “bevándorlók” halmozták fel, és közülük 14-en gazdagabbak Trumpnál. A bevándorlók átlagos vagyona 5,9 milliárd dollár, együttes vagyonuk 248 milliárd dollár.

Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb amerikai

Drámai változás a lista 2. helyén

16 év után első ízben nem Warren Buffett filantróp befektető szerepel másodikként, hanem Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója, akinek vagyonát 67 milliárd dollárra becsülik a Forbes szakértői. A 86 éves Warren Buffett a harmadik helyre csúszott vissza, noha vagyona 63,5 milliárd dollárral 65,5 milliárdra gyarapodott.

A 4. helyen is az új iparágak egyik képviselője áll, Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapítója és elnök-vezérigazgatója, aki 55,5 milliárd dollárra becsült vagyont mondhat a magáénak.

Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb amerikai

Az ötödik helyen, 49,3 milliárddal, Larry Ellison, az Oracle Corp. társalapítója szerepel.

A Google internetes óriáscég alapítói, Larry Page és Sergey Brin a 9. és a 10. helyet foglalják el 38,5 és 37,5 milliárdos vagyonnal.

A leggazdagabb amerikai nő Alice Walton, a Walmart áruházbirodalom örököse, aki a 13. helyen áll 35,4 milliárd dolláros vagyonnal.

A hírességek közül Oprah Winfrey médiasztár vitte a legtöbbre, 2,8 milliárd dolláros vagyonával a 239. helyezett.

Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb amerikai

A leggazdagabb “bevándorlók” 

A külföldi születésű, azaz a Forbes által bevándorlónak nevezett amerikai milliárdosok közül a legtöbben, hatan izraeliek, öten Indiában, négyen-négyen pedig Magyarországon és Tajvanon születettek. A bevándorlók közül a leggazdagabb az orosz származású Sergey Brin (38,5 milliárd dollár).

A magyarországi születésű milliárdosok közül a leggazdagabb – 24,9 milliárd dollárra becsült vagyonnal – Soros György, Thomas Peterffy (Péterffy Tamás) tőzsdeguru a 32. helyen áll a listán 12,6 milliárddal. A repülőgépeket légitársaságoknak lízingelő Steven Udvar-Hazy (Udvarházy Ferenc István) a 184. helyezett 3,5 milliárd dollárral, Charles Simonyi (Simonyi Károly) szoftverfejlesztő pedig a 374. helyen áll 1,8 milliárd dollárra becsült vagyonnal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top