nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Tinilányok tanulják a szakmát Szegeden

Tinilányok tanulják a szakmát Szegeden

Szegeden is ingyenes programozó-tanfolyam indult a lányoknak, akik kipróbálhatják magukat a programozásban és a bepillanthatnak a robotika rejtelmeibe is.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Hatalmas hiány van programozókból itthon, és az európai átlaghoz képest nagyon kevés lány választja az informatikusi pályát. Ezen a két dolgon igyekszik egyszerre segíteni egy két éve indult program, ami fiatal lányokat hoz közelebb a programozáshoz. A Skool és az EPAM most indította el szegedi tanfolyamát, ami ingyenes, tízhetes képzést ad a 11 és 13 év közötti lányoknak.

A program szervezői azért is a lányokat választották, mert a 8–18 év közötti fiúk a számítógépes játékok kapcsán már találkoznak a programozással, és gyakrabban választják az informatikát továbbtanuláskor. Ám a lányok érdeklődése, illetve a család vagy iskola orientálása és a fennálló előítéletek miatt nem is gondolnak az informatikusi pályára. Pedig jelenleg 22 ezer betöltetlen állás van ezen a területen, ahol mindkét nem képviselői egyaránt sikeresek tudnak lenni. Magyarországon csupán tizenöt százalék a nők aránya az informatikai alapszakokra felvettek körében, és körülbelül nyolc százalék az infokommunikációs és távközlési szektorban dolgozó nők aránya, addig az unióban ez harminc százalék.

A Skool nevű kezdeményezés 2014-ben indult, lelkes techvállalatok és szakemberek támogatásával. Céljuk, hogy újszerű oktatási formában keltsék fel a fiatal lányok érdeklődését a technológia iránt, hasznos és használható technológiai ismereteket átadva. A programhoz Magyarország vezető IT-vállalatai is csatlakoztak, köztük az EPAM, Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége.

A szegedi Skool Klub következő foglalkozása október negyedikén lesz az EPAM Szegedi székházában.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon