Aktuális

Reális lehetőség az alkalmazottak lakáshoz juttatása

A magyar cégek kevesebb, mint fele biztosít lakáscélú támogatást dolgozóinak. A munkáltatói juttatások terén várható változások sem a saját tulajdonban élő munkavállalóknak kedveznek, véli a cafeteria-szakértő. A lakásra, modernizálásra gyűjtő alkalmazottak számára ezért reális alternatíva lehet az állami támogatással is járó lakástakarékpénztár – mondja az OTP Lakástakarék szakembere.

A hazai munkáltatók számos adókedvezménnyel bíró juttatást biztosíthatnak munkavállalóinak, melyek közül az egyik leghasznosabb forma a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás. A jelenlegi törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy a vállalatok adómentesen támogassák alkalmazottaik otthonainak megvásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését 5 év alatt maximum ötmillió forint értékben, illetve az összes költség 30 százalékáig.

Olvass még több cikket lakás témában itt az NLCafén:

Egy vonatkozó felmérésben megvizsgálták, hogy a magyar munkáltatók miként viszonyulnak a lakáscélú támogatáshoz. A válaszadó cégek 44 százalékánál már 2015-ben volt lehetőség a dolgozók számára, hogy éljenek a lakáscélú támogatással, 5 százalék pedig idén tervezi ennek bevezetését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az itthon jelen lévő nagyvállalatok humánerőforrás-politikájának szerves részét képezi a lakáscélú támogatás, mellyel a cégek célja, hogy még vonzóbb munkáltatóként jelenjenek meg a munkaerőpiacon. A hazai kisvállalatoknál is részben jellemző ez a támogatási forma. “Jelenleg a magyarországi vállalatok több mint felénél a munkavállalóknak nincs lehetőségük igénybe venni az adómentes lakáscélú támogatást, amiből megvalósíthatnák lakáscéljaikat” – összegezte az eredményeket Fata László cafeteria-szakértő.

Reális lehetőség az alkalmazottak lakáshoz juttatása

A munkáltatói kölcsön mellett, illetve helyett reális alternatíva a lakástakarék

“A munkáltatók lakhatási támogatása mellett a lakástakaréknak is megvan az az előnye, hogy vásárláson kívül akár bővítésre, korszerűsítésre vagy akadálymentesítésre is fordítható. Gyakorlatilag bármilyen fejlesztéshez anyagi forrásul szolgálhat” – hívta fel a figyelmet az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Köntös Péter elmondta, arra is van lehetőség, hogy a család minden tagja nyisson egy-egy számlát. Ezek együttes felhasználásával pedig a nagy összegű megtakarítás mellé tetemes mennyiségű állami támogatáshoz is juthatnak.

Akár vásárolni is lehet hat év alatt

Ha egy átlagos magyar pár tagjai fejenként lakástakarék-számlát nyitnak, amelyre havonta 20 ezer forintot fizetnek be, már hat-nyolc év alatt összegyűlhet annyi megtakarításuk, mely az állami támogatással, kedvezményes hitellel, valamint az adómentes munkáltatói kölcsönnel együtt elegendő egy kb. 65 négyzetméteres lakás vásárlásához, vagy például a meglévő ingatlan teljes rekonstrukciójához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top