nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
40 millió dollárba kerül ráfutni a Nagy-korallzátonyra

40 millió dollárba kerül ráfutni a Nagy-korallzátonyra

Egy kínai hajó hat éve letért a kijelölt útvonalról, most fizetheti a kártérítést a világörökség megrongálásáért.
NLCafé/MTI
f Ajánlom

2010-ben a szenet szállító Shen Neng 1 rossz felé hajózott, és fennakadt a világörökség részét képező Nagy-korallzátonyon. A hajótörés önmagában is megrongálta a korallokat, de ökológiai károkat okozott a mentés, a zátonyra futott 225 méteres hajó és mérgező vegyi anyagokkal szennyezett törmelékeinek eltávolítása is.

Ezután az ausztrál kormány 120 millió ausztrál dollárra perelte a Shenzhen Energy Transport hajótársaságot, amely azzal próbált kitérni a fizetési kötelezettsége alól, hogy a korallzátony magától is regenerálódik, szükségtelen a költséges ökológiai tisztítás. A felek végül peren kívüli egyezség keretében állapodtak meg a 39,3 millió ausztrál dollár (8,17 milliárd forint) kártérítésről.

A megállapodás világos üzenet mindenkinek, hogy elfogadhatatlan a Nagy-korallzátony világörökségi övezetének bármiféle megrongálása, és hogy az ausztrál kormány minden lehetséges eszközt felhasznál a hanyagságból kárt okozó hajók felelősségre vonására – hangoztatta Jos Frydenberg ausztrál környezetvédelmi miniszter.

Megosztás Facebookon