Aktuális

Nyugdíjaskorukban is dolgoznának a mai fiatalok

Nem lesz nyugdíjuk a mai fiataloknak, akiket ez nem zavar, inkább dolgoznának nyugdíjas éveikben is.

Nagyon aggódik a leendő magyar nyugdíjasokért az OTP Nyugdíjpénztár. Egy brüsszeli tanulmány adataira hivatkozva úgy látja, 2060-ra megduplázódik a magyar nyugdíjasok száma, a járulékfizetők aránya csaknem 20 százalékkal fog csökkenni, ezért érdemes lenne elkezdeni az öngondoskodást, mert felértékelődik a nyugdíjalapú megtakarítás.

Az emberek meg inkább nem takarítanak meg semmit, mert úgy gondolják, hogy majd nyugdíjas korukban is dolgoznak. A 18 és 35 év közöttiek kevesebb, mint tíz százalékának van magán nyugdíjpénztári számlája. Ez a gondolkodásmód már megjelenik a mai a nyugdíjasoknál is. A KSH felmérése szerint a magyar nyugdíjasok bevételeinek hat százaléka már munkajövedelem.

Kognitív torzítás

A nyugdíjpénztár mégis kampányt indít azért, hogy ne munkával teljenek a nyugdíjas évek. Fábián Tamás pszichológus szerint az a fiatal, aki a munkára reális opcióként tekint a nyugdíjas éveiben, valószínűleg nem veszi figyelembe, hogy fizikai és mentális képességei idővel meg fognak változni, munkaerőpiaci lehetőségei ennek következtében be fognak szűkülni. Túlzottan optimista saját jövőbeli lehetőségeit illetően, azt valószínűsíti, hogy az ő esete más lesz, mint a többieké.

Pedig nagy valószínűséggel nem lesz más. Egy másik kutatásból kiderül, hogy minél idősebb valaki, annál inkább számít rá, hogy dolgoznia is kell nyugdíjasként, fiatalabbként felhőtlenebbnek látja a távoli éveket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top