Aktuális

Csak papíron kevesebb a szegény gyerek

Szociológusok állítják, csak a statisztikák javultak, a szegény gyerekek helyzete és száma csöppet sem. Vagyis csak papíron létezik kevesebb hátrányos helyzetű gyermek, a valóság sajnos nem ezt mutatja.

Az Emberi erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a minap úgy nyilatkozott, hat év alatt megfeleződött a közoktatásban a hátrányos helyzetű gyerekek száma. A siker pedig leginkább a családok anyagi helyzetében bekövetkezett javulásnak köszönhető. Több szülő dolgozik, emelkednek a munka, a gyermekes családok kevesebb adót fizetnek.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója csöppet sem látja a helyzetet ilyen rózsásnak. Szerinte a pozitív adatok csupán az  új, a szakma által erősen vitatható statisztikai besorolásának köszönhetőek. Míg korábban a közoktatási törvény a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülteket minősítette hátrányos helyzetűnek, addig a három évvel ezelőtt bevezetett gyermekvédelmi törvény határozza meg a kritériumokat. A megfogalmazás szerint pedig a hátrányos helyzet akkor áll fenn, ha a szülők iskolai végzettsége legfeljebb alapfokú,  vagy a szülőknek hosszú ideje nincs munkája, vagy ha elégtelen a lakókörnyezet. Ha pedig ezekből több feltétel is egyidejűleg fennáll, akkor halmozottan hátrányos helyzetű besorolást kaphat a gyermek.

A szakértő úgy látja, a törvény beiktatásával a jogalkotók célja a hátrányos helyzet fogalmának újradefiniálása és statisztikai utat keresni a gyermekszegénység csökkentéséhez. A kérdés pedig az, ha valóban ennyire csökken a gyerekszegénység, vajon miért van egyre több munkájuk a civil szervezeteknek. Vajon miért kellett ennyi gyereknek támogatni a beiskolázását? Miért kell ennyi adomány használt ruhából, cipőből, élelemből? A közmunka havi 58 ezer forintja nem képes megváltoztatni a szegény családok körülményeit, gyakorlatilag ők nem részesülhetnek a családoknak juttatott adókedvezményekből, de esetükben képtelenség olyan támogatásokhoz hozzájutni, mint a családok otthonteremtési kedvezménye – írja a NOL.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top