Aktuális

Sokkal többet kell majd várakoznunk a háziorvosnál

Ha bevezetik az új törzskartonokat, a háziorvosoknak nem lesz idejük minden várakozó beteget fogadni a rendelési idő alatt.

A háziorvosnak harminc percig kell egy beteggel foglalkoznia – a Bors értesülése szerint ez a terv fekszik az Emberi Erőforások Minisztériumának asztalán.

Az új törzskartonok kitöltéséhez a háziorvosnak rengeteg kérdést kell majd feltennie a betegnek, rá kell kérdeznie többek között a lelkiállapotára, de még a társadalmi helyzetére is, ez pedig sok időbe telik majd. A lap által megszólaltatott háziorvos elmondta: jelenleg általában ötven beteget fogad egy rendelés alatt, ám ha bevezetik az új törzskartont, 15-16 beteget tud majd csak ellátni.

Az új törzskarton-rendszer bevezetésére elvileg idén ősszel került volna sor, ám egyelőre nem történt meg. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a lapnak elmondta: szakmai egyeztetésre sem került még sor az ügyben.

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár az új törzskarton bevezetésének szükségességét korábban azzal indokolta, hogy nincsenek friss, pontos adatok a lakosság egészségi állapotáról, betegségeiről. E nélkül viszont nem lehet korrekt népegészségügyi programokat működtetni. 

“Sérül az orvosi titoktartás, ha a háziorvosok engedelmeskednek a kormánynak, és kitöltik betegeikről az új törzskartont” – nyilatkozta akkor a Népszabadságnak Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a beteg nem is köteles adatokat szolgáltatni a törzskartonhoz, a személyhez kötődő érzékeny információk közlése ugyanis önkéntes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top