Aktuális

Így kell eltüntetni egy undorító, gyűlölködő cikket az internetről

Egy hete bukkantunk egy nemzetközi focimagazin magyar kiadásának weboldalán egy szégyenteljesen homofób, gyűlöletkeltő írásra. Kiakadásunknak meglett az eredménye.

A FourFourTwo című magazin labdarúgással foglalkozik, a nyomtatott kiadással az újságárusoknál is lehet találkozni. Nemzetközi franchise részeként megjelenő magyar kiadásról van szó, az ilyen kiadványoknál jellemzően szigorú formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelniük az egyes országok saját nyelvű kiadásainak. Ezért különösen meglepő volt, amikor bő másfél hete megjelent Bodnár Zalán online főszerkesztő írása, amelyben azon polemizált, hogy vajon a férfiak mikor kapják végre vissza szent sportjukat, a labdarúgást, és meddig kell eltűrniük, hogy nyikhaj selyemfiúk rúgják a labdát a gyepen, mindenféle ocsmány színű – rózsaszín és piros – mezekben-cipőkben.

Így kell eltüntetni egy undorító, gyűlölködő cikket az internetről

Ez már önmagában elég érdekes felvetés volt, Bodnár cikke azonban hemzsegett az ordas homofób megjegyzésektől, miközben azért volt ideje odaszúrni a nőknek is, akik egyrészt furcsa színek nevének megjegyzésére használják az agyukat, illetve “plázacicák”, jelentsen ez bármit is 2016-ban.

Akkor megírtam, hogy az ilyenek miatt nem lehet rendes foci Magyarországon, azonban a cikk írása közben körülnéztem a FourFourTwo nemzetközi kiadásának oldalán is, ahol több, a homofóbia ellen is küzdő cikket találtam. Ezek után elkezdett érdekelni a dolog, így levelet írtam a nemzetközi szerkesztőségnek, amelyhez csatoltam Bodnár Zalán cikkének angol nyelvű fordítását. Előtte átolvastam a FourFourTwo-t kiadó Haymarket Media Group – vagyis a csoportot szabályzó Independent Press Standards Organization (IPSO) – etikai kódexét, amelynek 12. bekezdése így hangzik:

The press must avoid prejudicial or pejorative reference to an individual’s, race, colour, religion, sex, gender identity, sexual orientation or to any physical or mental illness or disability.” Vagyis: a sajtónak kerülnie kell az előítéletes vagy pejoratív utalásokat mások származására, bőrszínére, vallására, nemére, nemi identitására, nemi orientációjára vagy bármilyen fizikai vagy mentális betegségére.

Megkérdeztem a nemzetközi stábtól, hogy szerintük Bodnár cikke nem ütközik-e a fenti iránymutatással, különösen, hogy láthatóan a nemzetközi kiadásban nyoma sincs hasonló gyűlöletkeltő írásoknak, épp ellenkezőleg.

Így kell eltüntetni egy undorító, gyűlölködő cikket az internetről

Nagy örömömre szolgált, amikor megérkezett a FourFourTwo globális digitális szerkesztőjének, Gary Parkinsonnak a levele, aki Bodnár cikkét olvasva sietve kapcsolatba lépett a magyar szerkesztőséggel, amelyet tájékoztatott, hogy a hasonló gyűlöletkeltő írások távolról sem összeegyeztethetőek a kiadvány szellemiségével.

Így kell eltüntetni egy undorító, gyűlölködő cikket az internetről

Emellett arra utasította a szerkesztőséget, hogy a cikket haladéktalanul távolítsák el, Bodnár Zalánt pedig megrovásban részesítette.

Gary Parkinson, személyes hősöm
Gary Parkinson, személyes hősöm

Aprócska reménysugár ez 2016-ban, azonban mégis fontos, mivel rámutat, hogy bár hazánkban sajnos sokszor még ilyen felületeken is megjelenhetnek homofób, rasszista vagy más szempontból gyűlöletkeltő írások, riportok, de ha tudjuk, hová nyúljunk, van rá esély, hogy az ilyen típusú tartalmak igenis eltűnjenek az internetről. Innen is köszönöm a FourFourTwo nemzetközi szerkesztőségének közbelépését és további sikeres munkát kívánok nekik!

További cikkek homofóbiáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top