Aktuális

Burkabetiltás, burkinihiszti: ez semmire sem megoldás!

Egyre több európai országban kezdődött vita arról, hogy betiltsák-e az arcot elfedő viseletet. Itt az idő, hogy feltegyük magunknak a kérdést, utoljára minek a betiltása járt eredménnyel?

Számos ponton nem értem az Európát felszántó hisztériát, főleg azért, mert alapvető kulturális érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot, amikor olyan dologról beszélünk, aminek nem sok köze van a médiában mutogatott képekhez, arról nem is beszélve, hogy az egész betiltási mizéria oldalvizén olyan elképesztő fotók láttak napvilágot, amikről a XX. század legsötétebb évei jutnak az ember eszébe.

Először nézzük a tényeket: Franciaországban már legalább tizenegy településen tiltották be a burkinis strandolást. Cannes és több más város is azzal indokolta a lépést, hogy a burkini viselése “nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel”.

Tetszik érteni, a szabadság, egyenlőség, testvériség országában kitalálták, hogy az egyenlőség nevében mit nem szabad viselni. Eközben a velünk szomszédos Ausztriában pedig azon megy a huzakodás, hogy a burkát, mint olyat betiltsák-e.

Nem árt, ha tudjuk, miről beszélünk, mielőtt megpróbáljuk betiltani (Kép: Tumblr)
Nem árt, ha tudjuk, miről beszélünk, mielőtt megpróbáljuk betiltani (Kép: Tumblr)

Mindeközben sem a médiában, sem az európai utcákon egyetlen burkás nőt nem lehet látni. Már csak azért sem, mert az a ruhadarab, amit orrba-szájba mutogatnak a híradókban, az bizony nem burka.

Mint látható, létezik néhány verzió az iszlám világban a női ruházatokból, a hidzsábnak nevezett, arcot szabadon hagyó fejkendőtől, a szintén az arcot szabadon hagyó köpenyszerű csadoron és a szemeket szabadon hagyó nikábon át a tényleges burkáig, amelynél még a szemet is hálóval vagy ráccsal takarják el. De sajnos úgy látszik, 2016 Európájában már régen sutba vágtuk a kulturális érzékenységet, ezzel pedig csak annyit üzen az egész kontinens a világ többi részének, hogy “nekünk minden muzulmán egyforma”.

De azért is lényeges téma ez, mert például az osztrák vitával kapcsolatban megnyilvánuló Ludwig Adamovich osztrák alkotmányjogász szerint, bár a fejkendőt nem lehetne betiltani, az arc teljes elfedését igen, hiszen a rendőröknek és bíróknak látniuk kell az arcot. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt is azzal érvelt, hogy köztéren mindenkinek azonosíthatónak kell lennie.

Innentől minimum érdekes kérdés, hogy például egy nikábos nő oké-e a tiltást bevezető helyeken, vagy esetleg ő is nemkívánatos személy, illetve, mi a helyzet a bukósisakot vagy például egészségügyi maszkot viselő népekkel, illetve, például a kapucnis pulóverekkel.

A burkinihisztit meg aztán végképp nem értem. Egyrészt, mint azt már előttem többen is kiválóan leírták, ezzel a túltolt marhasággal éppen azokat zárják ki a közösségi strandolás élményéből, akik amúgy oda szeretnének menni. Ez pedig azért nagyon fontos pont, mert a burkini- és egyéb ruhadarab-betiltók jellemzően az integráció szót hörögve szokták követelni ennek a sátáni ruhadarabnak a betiltását.

 

Másrészt pedig, ez megint csak rendkívül szomorú képet fest korunk Európájáról, amelynek xenofób, populista politikusok által meghülyített lakói kegytárgyboltba tévedt vámpír módjára fújnak mindenkire, aki nem eurokonform módon megjelenő (értsd: fehér) ember, és ezzel a hülyeséggel felvértezve aztán mindent aláírnak és támogatnak, ami azoknak a másoknak a távoltartását lehetővé teszi.

A bal oldali oké, a jobb oldali nem?!? (Fotó: Tumblr)
A bal oldali oké, a jobb oldali nem?!? (Fotó: Tumblr)

Azt, mondjuk, továbbra sem értem, hogy egy egész testet befedő, de az arcot szabadon hagyó ruhadarab mitől olyan hihetetlenül félelmetes. Ha mondjuk leégek a strandon, és ezért egy könnyű egyberuhát kanyarítok magamra, ráadásul még a fejemre is kötök egy kendőt, akkor megszűnnék azonosíthatónak lenni? Félelemkeltővé válnék? Akkor vajon mi olyan borzalmas egy nőben, aki pont ugyanígy van felöltözve a strandon? Ja, hogy picivel barnább a bőre? Esetleg valami furcsa idegen nyelven beszél a családtagjaival? Nos, az a rossz hírem, hogy ez már valóban a nettó rasszizmus netovábbja, amikor minden jó érzésű embernek fel kell emelnie a hangját: eddig és ne tovább.

Erre vajon mit lépnek a burkinit betiltani vágyók? (Fotó: Tumblr)
Erre vajon mit lépnek a burkinit betiltani vágyók? (Fotó: Tumblr)

Nem a betiltott ruháktól és az idős strandoló asszonyokat molesztáló rendőröktől oldódik meg hirtelen a menekültek kérdése, és nem is attól szűnnek majd meg az Iszlám Állam terrortámadásai, hogy osztrák politikusok (értsd: fehér, felső-középosztálybeli, jellemzően idősebb férfiak) majd jól megmondják, hogy kinek mit szabad viselnie és mit nem.

Anélkül, hogy túlzottan rátenyerelnék a demagógia feliratú gombra, búcsúzóul itt hagynék egy kérdést: amikor legutoljára Európában embereknek megszabták, hogy milyen ruházatban léphetnek ki az utcára, annak mi lett a vége? Nem hiszem, hogy 2016-ban errefelé kellene tartanunk…

További cikkek burkiniről és betiltásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top