nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Feltalálták a légkondis ruhát – nem is lesz drága

Feltalálták a légkondis ruhát – nem is lesz drága

Olyan anyagot fejlesztettek amerikai kutatók, ami úgy engedi át a testhőt, mint ezelőtt soha semmilyen textil, ezáltal viselője testét hűvösen tartja.
NLCafé
f Ajánlom

A viselője testét hűvösen tartó textil feltalálói szerint találmányuk alternatívája lehet a légkondicionálásnak, mert a jelenleg ismert szintetikus vagy természetes ruhaanyagoknál jóval hatékonyabban képes a viselője testének hűsítésére. A tesztek kimutatták, hogy 2°C-kal alacsonyabban tartja a bőr hőmérsékletét, mint egy hasonló vastagságú pamutanyag.

A titok az infrasugárzás, ilyen formában adja le az emberi test is a hő 40-60 százalékát. Az új anyaghoz egy az akkumulátorgyártásban széles körben használt, speciális nanostruktúrájú, ezért a látható fényben nem átlátszó, de az infravörös sugárzást átengedő polietiléntípust használtak, amit különféle vegyszerekkel kezelve alakították át. A kezelés hatására a vízgőzmolekulák az anyag nanopórusain keresztül el tudtak párologni, engedve a szövetnek, hogy a természetes fonálhoz hasonlóan “lélegezzen”.

Az új matériából végül egy háromrétegű szövetet készítettek, ahol a két polietilénréteget egy pamutháló választotta el, tartást és vastagságot adva a szövetnek. Mindezzel az anyag viselője 2,2 Celsius-fokkal érzi hűvösebbnek a levegőt, mint ha pamutruhát hordana. A Stanford Egyetem mérnökei szerint ez a különbség elég arra, hogy a különleges ruhaanyag viselője kevésbé érezze szükségesnek a légkondicionáló bekapcsolását.

Most azon dolgoznak, hogy valóban hordható formát kölcsönözzenek az anyagnak.

Megosztás Facebookon