Aktuális

Jön a jégelhárító rendszer Magyarország fölé

Túl sok a jégkár, ezért 2018 végétől az ország mezőgazdasági területét 100 százalékát védetté tennék. Ezüstjodid kristályok kellenek csak.

Jelenleg az ország területének egyharmadán van jégelhárító rendszer, de két év múlva már mindenhol ezüstjodiddal alakítanák át a jégesőt okozó felhőket.

A jégeső-elhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, és ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de méretük kisebb lesz, lassabban esnek lefelé, hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban, az olvadás miatt pedig jelentősen csökkenhet a méretük – írja az Origó.

via GIPHY

A cikk szerint a kormány 100 százalékban támogatja az országos rendszer létesítését, amely 2016 és 2018 között épül ki.

Idén eddig mintegy 44 ezer hektárra adtak be kárenyhítési kérelmet, főként Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye egyes részein pusztított a jégeső.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top