Aktuális

Aláírásokat gyűjtenek, miután durván megvertek egy buszsofőrt Budapesten

Aláírásgyűjtésbe kezdenek a buszsofőrök, mert szerdán egyik társukat durván megverték Budapesten. Az akcióval az első ajtós felszállás, a jegy- és bérletellenőrzés megszüntetését, valamint a biztonságos munkakörülmények kialakítását szeretnék elérni. A BKK járművezetőihez a várhatóan a VOLÁN munkatársai is csatlakoznak.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a munkavállalók kérésére még pénteken szétküld egy felhívást, amelynek aláírói mindaddig beszüntetik az első ajtózást és a jegyellenőrzést, ameddig a buszos közszolgáltató cégek nem garantálják a biztonságos munkakörülményeket. A kezdeményezéshez a BKK mellett várhatóan Volán dolgozói is csatlakoznak.

Hogy melyik naptól nyitják ki valamennyi ajtót a buszsofőrök a megállókban és tekintenek el a jegy- és bérletbemutatástól, pontosan még nem tudni, annak időpontját később határozzák meg. Az akcióról azt követően döntöttek, hogy csütörtökön kitört karfával többen ütlegeltek egy félig nyitott fülkében dolgozó buszsofőrt a BKV 95-ös járatán. A véresre vert járművezetőt mentő szállította el a helyszínről. A sofőrt azóta elengedték a kórházból, már vallomást tett a rendőrségen is. Sérülései nem súlyosak, de az eset nagyon megrázta a 61 éves tapasztalt járművezetőt, aki a Volánbusztól másfél éve igazolt át a főváros közlekedési cégéhez. A buszvezető támadóját időközben elfogták.

A 95-ös járat a Puskás Ferenc Stadion állomástól a Felsőcsatári közig közlekedik érintve a Kozma utcai börtönt és a gettóként ismert Hős utcát is. A vonalon dolgozók többször is jelezték az őket érő rendszeres atrocitásokat – gyakran leköpködik, megfenyegetik őket –, de ilyen súlyos bántalmazásra eddig még nem volt példa. A kirívó esetet követően a buszsofőrök okkal félnek.

Az EKSZ az esetet követően felszólította a városvezetést, biztosítson pénzt a nyitott sofőrfülkék átalakítására és a folyamatosan jól működő kamerarendszer kiépítésére, amelyet az érdekképviselet is hosszabb ideje követel. A szakszervezet azt is elvárja, vizsgálják felül a közszolgálatot ellátó személyek védelméről szóló törvényt, és ahol szükséges, szigorítsák a támadókra vonatkozó büntetési tételeket – írja a NOL.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top