nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Darabokra szedik Norbit az orvosok

Darabokra szedik Norbit az orvosok

Nyílt levélben támad neki két szakember Schobert Norbertnek, mert sületlenségeket osztott meg nagy nyilvánosság előtt.
NLCafé
f Ajánlom

Úgy kezdődött, hogy az egyik hazai internetes oldal átvett egy felületes írást egy külföldi blogból, és tényként tárták a nyilvánosság elé, hogy ha citromlevet szódabikarbónával vegyít az ember, akkor egy lúgosító csodaszert kap, amit ezer éve használnak az emberek, és még a rákot is gyógyítja. Ezt az írást osztotta meg Facebookon a több mint egymillió követője között Schobert Norbi a Norbi Update oldalán, mint bizonyítékot arra, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak.

Nem kellett több Novák Hunor orvosnak és Csupor Dezső gyógyszerésznek, aki a Szegedi Tudományegyetem docense is, hogy egy blogposztban ne szedjék ízekre a citromos-szódabikarbónás lötty mítoszát. A cikk minden pontjának cáfolása után pedig egy, a HVG-nek küldött nyílt levélben kérték Norbit, hogy egy posztban lássa be a tévedését, és ossza meg azt. Legjobb módszer szerintük az lenne, ha a fitneszguru egy hétig megfogadná saját tanácsát és minden reggelt egy citromos-szódabikarbónás csodaturmix legurításával kezdene. Az egyhetes kúrát követő vérvizsgálathoz a kutatók segítségüket és legérzékenyebb műszereiket is felajánlják.

Citrommal lúgosítani olyan, mint fagyasztóval húst sütni – de úgy tűnik, a cikk szerzője mellett Schobert Norbertet sem zavarta ez a logikai bukfenc. Kérjük Schobert Norbertet, hogy a témának utánaolvasva egy posztban korrigálja tévedését, egyúttal felajánljuk, hogy a legmodernebb készülékkel megmérjük vérének pH-ját egy heti citromevés előtt és után, bebizonyítva, hogy ezzel se savasítani, se lúgosítani nem tudja szervezetének pH-ját. Továbbá arra is szeretnénk megkérni, hogy véleményformáló erejéből fakadó felelőssége tudatában a jövőben ne osszon meg kétes értékű vagy káros egészségügyi tanácsokat

– részlet a kutatók nyílt leveléből.

Megosztás Facebookon