Aktuális

Már nem tudtak segíteni a világutazó kis fókán

Hatalmas utazása után pár nappal elpusztult az a fókabébi, amit még augusztus huszadikán találtak Francia Polinézia egyik szigetén.

A szakértők szerint akár négyezer kilométert is úszhatott az az oroszlánfóka-borjú, amit augusztus huszadikán találtak az apró, Francia Polinéziához tartozó Raivavae szigetén. Állatorvos híján a helyi kórházba vitték a legyengült jószágot és átmenetileg egy vízzel teli ládában adtak neki helyet. Ám a fókabébi nem evett, végül a rendőrség vitte át a korához képest kis súlyú fókát a tahiti állatklinikára.

Ott elnevezték Foxnak, és igyekeztek a legjobb ellátást adni neki. A tengeri halászokkal élő polipokat fogattak az állat gondozói, de a kis fóka a megfelelő gondoskodás ellenére elpusztult. A későbbi boncolás kiderítette, hogy hashártyagyulladása volt a kis tengeri emlősnek.

Francia Polinézia térségében nagyon ritkán látni oroszlánfókákat, ezért nem tudni biztosan, honnan érkezett a fóka.

Raivavae sziget lakói szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az anyjától levált borjú Új-Zélandról indult útnak és az óceáni áramlatokkal érkezett a területre. További lehetséges kiindulási pont még Dél-Amerika és a Galápagos-szigetek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top