Aktuális

Három hónap után szabadul a mosolygó nemi erőszakoló

Az amerikai Brock Turner ügye már a bírósági szakaszban hatalmas vihart kavart, amely várhatóan nem fog csillapodni most sem, hogy a férfit három hónap után, szeptemberben szabadlábra helyezik.

Turner a Stanford egyetem diákja és az úszócsapat sztárja volt, amíg tetten nem érték, hogy éppen egy eszméletlen nőt erőszakol meg a diákklub mellett.

Brock Turner, a Stanford fotóján (Fotó: stanford.edu)
Brock Turner, a Stanford fotóján (Fotó: stanford.edu)

“Azt vettem észre, hogy mosolyog, ezért azt mondtam neki: miért mosolyogsz? Ne mosolyogj!” – mondta a bírósági tárgyaláson tanúként megjelenő Peter Jonsson, szintén a Stanford diákja, aki egy társával együtt lépett közbe, amikor meglátták Turnert az eszméletlenül heverő nővel erőszakoskodni.

Turner nem is tagadta a nevetgélés tényét: “azon mosolyogtam, hogy mennyire nevetséges ez a helyzet” – áll a bírósági jegyzőkönyvben.

Az ítélethirdetés után (Fotó: Bay Area News Group)
Az ítélethirdetés után (Fotó: Bay Area News Group)

A férfit mindössze hat hónap börtönbüntetésre ítélték, emiatt az ügyben eljáró Aaron Persky bíró rengeteg támadást kapott, amiért az úszósztárnak nevezett Turnerre ilyen enyhe büntetést szabott ki. Persky azóta – feltehetően a támadások miatt is – visszavonult a bíráskodástól. Az enyhe ítélettel kapcsolatban azt mondta, arra azért volt szükség, mert egy szigorúbb verdiktnek “komoly hatása lett volna” Turnerre.

A férfi azért szabadulhat korábban, mert a kaliforniai börtönrendszer átalakítása miatt sok jó magaviseletű rabot hamarabb kiengednek. Turner áldozata az ítélet után 12 oldalas levélben tiltakozott az erőszakoló enyhe büntetése miatt.

További cikkek nemi erőszakról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top