nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Ezekre figyelj, ha jövőre érettségizel

Ezekre figyelj, ha jövőre érettségizel

Megbolygatják kicsit az érettségi szabályait, így másként pontoznak majd, és új szempontok is bekerülnek az értékelésbe.
NLCafé
f Ajánlom

Egy kormányrendelet miatt változik az érettségi vizsgák követelménye és pontozási rendszere is. A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgára ugyanúgy 240 perc jut majd. Eddig szövegértés és szövegalkotás volt a vizsga két része, és előbbire hatvan, utóbbira száznyolcvan perc jutott. Jövőre már kilencven perc lesz arra, hogy végezzen a diák a szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás feladatokkal. A második részben műértelmező szövegalkotás lesz a feladat, százötven perc alatt.

Ezekre figyelj, ha jövőre érettségizel

Másként is pontoznak majd: a magyarérettségi első feladatlapjára 50, a másodikra 40 pontot adnak, és mostantól beleszámít a helyesírás és az íráskép is. Előbbi legfeljebb 8, utóbbi maximum 2 pontot ér.

Szóbelinél bevezetik a “kifejtés nyelvi minősége” kategóriát, amivel az elérhető 50 pontból 15-öt lehet megszerezni vagy elveszteni.

Maradhatnak az évszámokat tartalmazó történelmi atlaszok is. A szakgimnáziumok tanulóinak kötelező lesz érettségizniük egy szakmai tantárgyból is.

Forrás: eudiline.hu

Megosztás Facebookon