Aktuális

Óriási bajban a háziorvosi ügyelet

Egyre nagyobb a baj a háziorvosi ügyeleteken. Az alacsony díjak miatt alig vállalnak szolgálatot az orvosok. Mostanra inkább csak a nyugdíjas doktorok állnak hétvégi ügyeletbe a nyugdíjuk kiegészítéseként. A munkaerőhiány óriási problémákat okoz ezen a területen is.

Csupán néhány település rendelkezik olyan olyan szerződéssel, amely az ügyeleti ellátásra is kötelezi a háziorvost. A családorvosok közül inkább csak az idősek vállalnak ügyeletet nyugdíj-kiegészítésként, de a legnagyobb számban kórházi és mentőorvosok látják el a rendelési időn kívül a betegeket – közülük is inkább csak a fiatalok vállalkoznak erre.

Magyarországon ma körülbelül 300-400 orvosi ügyeleti szolgálatot működtetnek, amelyek összességében mintegy nyolcezer orvost, ápolót és gépkocsivezetőt foglalkoztatnak. A szakemberhiányt mindenképpen enyhítené, ha az emberek valóban csak indokolt esetben hívnák házhoz az orvosi ügyeletet, Gyakran előfordul ugyanis, hogy a betegek azért hívják ki az ügyeletet, mert rendelési időben nem jutott idejük háziorvosukat felkeresni.

A kritikus helyzetben lévő települések számára óriási segítséget jelent, ha szeptembertől a beígért 4,1 milliárd forintot valóban megkaphatnák a háziorvosok. Az intézkedés ugyanis nagyban segítené az ügyeleti rendszer működésének fenntartását, és az ellátás színvonalát is emelhetné. Az ügyeleti díjak emelésével a most még komoly logisztikát igénylő ellátással biztosíthatnák az orvosi ügyeletekhez szükséges létszámot.

(Magyar Idők)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top