Aktuális

Elhunyt Michel Butor

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Michel Butor francia író, esszéista, költő.

Michel Butor élete végéig aktív író volt, egy svájci határhoz közeli kórházban halt meg csütörtökre virradó éjjel. Életében négy regényt és közel ezer más művet írt, néha nehezen behatárolható műfajokban.

Michel Marie François Butor 1926. szeptember 14-én született az észak-franciaországi Mons-en-Baroeulben. Filozófiai tanulmányait a párizsi Sorbonne egyetemen végezte, írói munkássága mellett egész életében tanított.

Elhunyt Michel Butor

Az1950-es években feltűnt irodalmi irányzat, a francia “új regény” egyik vezető alakja volt. Legismertebb műve az 1957-ben megjelent Módosulás, utolsó regényét 1960-ban adta ki. Azóta más műfajokban alkotott, írt esszékét, verseket és olyan nehezen meghatározható műfajú könyveket, mint a Mobil. 

Az irodalom mellett a zene és a festészet is a kedvenc témái közé tartozott, de fordításokat is közölt. Munkássága mintegy ezer művet foglal magába, az egyik legnagyobb irodalmi kísérletezőnek számított. Olyan írókra is hatással volt, mint a Nobel-díjas Jean-Marie Gustave Le Clézio. 

Michel Butort 2013-ban a Francia Akadémia életműdíjjal tüntette ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top