Aktuális

Ki nem találnád, mi a börtönök legkapósabb valutája

Már nem a cigaretta a börtönök kedvenc cseretárgya, hanem a zacskós leves.

Elmúltak azok az idők, amikor a cigaretta volt a legmenőbb dolog a börtönben a szabadlábra helyezés után. Most már az instant tésztaleves az, ami mindent visz. 

Furcsa jelenségre hívja fel a figyelmet egy új amerikai tanulmány. Kiderül belőle, hogy ma már nem a cigaretta a legkeresettebb értéktárgy az amerikai börtönökben, hanem a japán eredetű tésztaleves, a Ramen. Az okok között nem a rabok egészséges életmódra való törekvését kell látni, hanem a börtönkoszt színvonalának nagymértékű csökkenését. 

Ki nem találnád, mi a börtönök legkapósabb valutája

Michael Gibson-Light szociológus szerint a Ramen olcsó, finom és tápláló, ebben rejlik az értéke. Ez tette lehetővé, hogy fizetőeszközzé váljon a rabok között. A Ramen lett a fogadások és a kártya kedvelt tétje is.  A szakértő szerint nagy változásra van szükség ahhoz, hogy a pénzforma megváltozzon, és ő a börtönkoszt minőségének és mennyiségének csökkenésében vélte ezt felfedezni.

Tény, hogy az Egyesült Államokban 2010-ben 5,6 százalékkal kevesebbet költött a rabokra, mint egy évvel korábban. Nem valószínű, hogy ez a tendencia az elmúlt hat évben megfordult volna.

Forrás: BBC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top