Aktuális

Orrszarvú került a tízezresre – fotók

Akár fizetni is lehet az orrszarvús és a rózsás gödényes tíz- és kétezer forintosokkal.

A Magyar Nemzeti Bank a Fővárosi Állat- és Növénykert fennállásának 150. évfordulója alkalmából különleges, álló téglalap alakú 10.000 forintos címletű ezüst-, valamint 2000 forintos címletű színesfém emlékérmét bocsát ki 2016. augusztus 9-én.

Orrszarvú került a tízezresre - fotók
Fotó: MNB

Mindkét emlékpénz előlapján  az előtérben a Kárpát-medence őshonos madara, a rózsás gödény vízen úszó alakja jelenik meg, háttérben az Állatkert egyik emblematikus épülete, a Kós Károly tervezte Ausztrálház (volt Madárház) látható.  Itt találhatóak továbbá a kötelező érmeképi elemek is: a “MAGYARORSZÁG” felirat, a 10.000 illetve a 2000 forint értékjelzés, a “BP.” verdejel valamint a “2016” kibocsátási évszám.

Az érme hátoldalán az előtérben szélesszájú orrszarvú és kölyke egymás felé forduló alakja látható, utalva az Állatkert szaporítási programjának szenzációs sikereire, amelyek eredményeképp hazánkban született az első mesterséges megtermékenyítéssel szaporított orrszarvúbébi. A hátoldal hátterében a Fővárosi Állat- és Növénykertben található Nagyszikla. Az Állatkert fennállásának 150. évfordulójára utalnak a hátlap felső részén olvasható “150 ÉVES AZ ÁLLATKERT” felirat, valamint az alsó részén látható 1866-2016 évszámok. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top