nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Borzasztó állapotban van a bolygó klímája

Borzasztó állapotban van a bolygó klímája

Minden eddig mértnél melegebb év volt a tavalyi, ráadásul a tengerszint is rekordmagasságúra emelkedett.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

2015 az eddig legmelegebb év volt a 19. század közepe-vége óta – erősítette meg az Amerikai Meteorológiai Társaságnak a klíma állapotáról kiadott éves jelentése.

A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó erős El Niño segítségével 2015-ben a globális földfelszíni hőmérséklet 0,42-0,46 Celsius-fokkal volt magasabb az 1980-2010 közötti átlagnál, és megdöntötte a korábbi, 2014-es hőmérsékleti rekordot. A rekordmagasra szökő globális tengerfelszíni hőmérséklet 0,59-0,70 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagnál – olvasható a NOAA honlapján.

2015 volt a legmelegebb év

Az üvegházhatású gázok, köztük a szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid koncentrációja szintén rekordot döntött. Emellett a tengerszint emelkedése is új rekordot ért el 2015-ben, 70 milliméterrel volt magasabb, mint 1993-ban, amikor megkezdődtek a műholdas megfigyelések a tengerszint-emelkedésről.

A trópusi viharok száma is az átlagosnál több volt: az összes óceánon 101 trópusi ciklont jegyeztek fel 2015-ben, ami jóval meghaladja az 1981-2010 között feljegyezett évi átlag 82 vihart. A Csendes-óceán keleti és középső medencéjében 26 olyan vihart regisztráltak, amelyet el is neveztek, ez a legtöbb volt 1992 óta. Az Atlanti-óceán medencéjében ellenben kevesebb vihar alakult ki, mint az elmúlt két évtizedben.

Fogy a jég

Az Észak-sark térsége tovább melegedett, a tengerjég kiterjedése alacsony maradt. Az északi-sarki térség földfelszíni hőmérséklete 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti átlagnál, ez megegyezik a 2007-es és a 2011-es év rekordjaival. Az északi-sarki tengeri jég maximális kiterjedése 2015 februárjában a legkisebb volt a műholdas mérések 37 éves történetében. Az északi-sarki jég minimális kiterjedése múlt év szeptemberében a negyedik legalacsonyabb volt a feljegyzések kezdete óta.

2015 volt a legmelegebb év

Európában a második legmelegebb évet mérték a 2014-es rekordok után, Spanyolországban, Svájcban, Fehéroroszországban, Litvániában és Finnországban megdőltek a korábbi éves hőmérsékleti csúcsok.

Az ázsiai kontinensen a legmelegebb évet jegyezték fel 2015-ben, mind Oroszországban, mind Kínában megdőltek a hőmérsékleti rekordok.

Az Egyesült Államokban a második legforróbb évet jegyezték fel 2012 után, és a harmadik legcsapadékosabb esztendőt.

Dél-Amerikában szintén a legforróbb esztendőt mérték, míg Afrikában a második legmelegebb évet. A marokkói Marrakeshben múlt év augusztusában a havi átlag csapadékmennyiség 16-szorosa hullt le. Dél-Afrikában a legforróbb októbert jegyezték fel, a hőmérő higanyszála elérte a 48,4 Celsius-fokot.

A melegedő éghajlat hatással volt a rozmárok, pingvinek populációjára, veszélyes algavirágzást okozott a Csendes-óceán több térségében. Brutális hőhullámokban emberek ezrei haltak meg Indiában és Pakisztánban.

Megosztás Facebookon