Aktuális

“Remélem, élvezed a nyarat, köszönöm a szép rajzot” – az iskola, ahol nyáron levelet ír a tanító

Két éve költöztek ki barátaim Londonba, és kislányuk már ott kezdte az iskolát. Toncsi idén ősszel lesz másodikos, és nyáron különös levelet kapott az új tanítónénijétől, aminek a kicsi lány nagyon örült.

Kell-e nyáron levelezni? Miért ne!

A pedagógus a levélben leírja, hogy ő Athénba készül, mert idén ott fog nyaralni a barátaival. Megígéri diákjának, hogy szeptemberben részletesen beszámol neki az utazásáról, és már alig várja, hogy Toncsi nyári élményeit is hallja. 

Az új tanár néni, azt is megemlíti, hogy neki is a rajz és a művészet a kedvence. És dicséri, valamint bátorítja a kisdiákot.

Ugye mennyire jól hangzik? Mert ilyen is van. És ezzel nem rángatják vissza a gyereket az iskolapadba, augusztus elején. De elérik, hogy gyomorgörcs és idegeskedés nélkül kezdjen bele az új tanévbe szeptemberben. Ráadásul egy ilyen levél sokat segít azon is, hogy a tanár-diák viszony jó legyen.

Angliában sem ilyen minden iskola

“Nem minden Angol iskolában van meg ez a fajta törődés. Nem véletlenül ragaszkodunk nagyon ehhez a sulihoz. Itt sem mind ilyen, ahogy hallottam” – ezt már az ismerősöm meséli, amikor a lányának küldött levélről kérdezem. “A tanárok egy külön naplót vezetnek év közben, amiben minden gyerekről folyamatosan leírják, hogy mi az erőssége, miben kell fejlődnie, milyen a személyisége… Év végén összeállítanak egy jellemezést, amit megkapnak a szülők, valamint a következő tanév osztályfőnökének is odaadják. (Az összefoglaló neve: End of Year report – a szerk.)”

Bár furcsának tűnhet, hogy alsó tagozatosok minden évben új osztályfőnököt kapnak, van ennek előnye is. Az osztályokba járó gyerekeket ugyanis mindig összekeverik, hogy nyitottak legyenek, megtanuljanak beilleszkedni és alkalmazkodni. Emiatt az utolsó héten már az új tanárral, az új osztállyal töltenek egy-egy napot a gyerekek. Innen tudta meg Toncsi tanítója azt, hogy a kislány szereti a rajzot, a művészetet. Ezeknél a változtatásoknál azonban valamennyire figyelembe veszik a gyerekek “akaratát” is, például 2-3 legjobb barátnőt nem szakítanak el egymástól.

Magyarok Angliában – olvass még a témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top