nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Budapesti kerületek: újratervezés

Budapesti kerületek: újratervezés

Könnyen lehet, hogy a jelenlegi 23 kerületből hamarosan csak 6-8 marad meg. A racionalizálás elkerülhetetlen, de nagyon sok érdek sérelmével fog járni.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Orbán Viktor miniszterelnök alapvető változtatásokat tervez Budapest közigazgatási szerkezetében. Évek óta kering legalább három átalakítási javaslat, kivétel nélkül a jelenlegi, több mint húsz kerület számának drasztikus csökkentését célozzák.

Budapesti kerületek: újratervezés

A főváros kerületei jelenleg Kispest és Angyalföld kivételével jobboldali vezetés alatt állnak ezért az új rendszer elsősorban fideszes polgármesterek érdeksérelmével járna. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere reményét fejezte ki, hogy legalább egy évvel a következő országgyűlési választás előtt, 2017-ben nyugvópontra kerülnek a módosítások.

Tarlós István főpolgármester a Népszabadságnak elmondta, hogy folyamatosan gondolkodnak kerületi beosztás módosításán, ám részletes terv még nincs. Sőt, kétharmados közgyűlési támogatás híján nem is valószínű, hogy belátható időn belül megtörténne a változás.

Tarlós szerint a fő cél Budapest súlyának, közigazgatási szerepének eldöntése, a városrészek szerepének meghatározása másodlagos kérdés lehet.

Tarlós a Népszabadságnak elmondta hogy van olyan térkép, ami a mostani 23 helyett nyolc kerületet ábrázol, de létezik hat kerületes koncepció is. A City-koncepció a Belvárost és a pesti belső kerületeket integrálná. Olyan terv is létezik, amelyik a kerületeket elöljáróságokká alakítaná, saját költségvetés nélkül.

Megosztás Facebookon