Aktuális

Emberre nem veszélyes a bőrcsomósodáskór

A bőrcsomósodáskór vírusa már 230 kilométerre van a magyar határtól, a szarvasmarhatartókat figyelmeztetik.

Emberre veszélytelen a szarvasmarhákat, bivalyokat érintő bőrcsomósodáskór vírusos betegség – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos. A betegség 2015 nyarán kezdődött Görögországban, és gyorsan terjedve 2016-ban került Bulgáriába. Szerbiában is már több tucat járványkitörést észleltek, a legutolsó 230 kilométerre van a magyar határtól, a szerb hatóságok megkezdték a vakcinázást.

Bognár Lajos szerint szerencsés esetben az is előfordulhat, hogy nem kerül be a betegség Magyarországra, de ehhez megfelelő módon védekezni kell: a magyar gazdáknak figyelniük kell, hogy csak egészséges állatállományból vásároljanak, legyek, szúnyogok ellen védekezzenek.

Mi is az a bőrcsomósodáskór?

A betegség  a múlt év végén jelent meg Görögországban, azóta már Bulgáriából és Macedóniából is jelentettek kitörést. A bőrcsomósodáskór az állat bőrén okozott látványos elváltozásokról ismerhető fel. Legyek és szúnyogok terjesztik, aminek a nyári meleg időszak különösen kedvez. A gazdáknak a termeléskiesés, csökkenő tejhozam, sterilitás miatt jelentős anyagi kárral jár, de a vírus szövődményei az állat pusztulását is okozhatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top