nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Ettől félünk a legjobban, ha hitelt veszünk fel

Ettől félünk a legjobban, ha hitelt veszünk fel

Tavaly óta nőtt az új hitelt felvevők száma Magyarországon. Egy felmérésből kiderült az is, hogy mitől tartunk leginkább, ha hitelt veszünk fel.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Az elmúlt évhez képest többen vesznek fel hitelt, de a magyarok negyede tart a menet közben változó feltételektől, míg a törlesztőrészletek megugrása miatt 23 százalékuk aggódik.

A Cofidis öt éve zajló Hitelmonitor kutatása szerint a 18–69 éves magyar lakosság háromnegyede vett már fel valaha hitelt, a jelenleg is törlesztők aránya 40 százalék. Magasabb az átlagosnál a hitelt törlesztők aránya az aktívak, a magasabb jövedelemmel, valamint a gyermekkel rendelkezők körében, a 30 év alatti felnőtteknek ugyanakkor csak a negyede vett fel hitelt.

Ettől félünk a legjobban, ha hitelt veszünk fel

A lakáshitel a legnépszerűbb

A meglévő hitelek népszerűségi sorrendjét továbbra is a lakáshitel vezeti 13 százalékkal, majd a folyószámlahitel és a személyi kölcsön következik 12-12 százalékkal. Áruhitellel a törlesztők 6 százaléka rendelkezik.

Az új hitelt felvevők száma 6 százalékkal nőtt tavaly nyár óta, így jelenleg 25 százalék azok aránya, akik az elmúlt egy évben jutottak hozzá valamilyenhez.  Az igénylők átlagosan csaknem 460 ezer forintot vettek fel, a döntő többségük, 84 százalékuk 800 ezer forint alatti összeget kapott.

Személyi kölcsön a célok eléréséhez

Bár a személyi kölcsön továbbra is sok esetben hozza egyensúlyba a családi kasszát, eközben folyamatosan nő azok aránya, akik nem pénzügyi nehézségeik áthidalására, hanem céljaik megvalósítására vesznek fel hitelt: egy éve 15 százalék volt, most 21 százalék azok aránya, akik lakásfelújításra vettek fel kölcsönt, háztartási gépek, berendezések vásárlását pedig 13 százalék oldotta meg ily módon, ez a kör tehát közel kétszeresére nőtt.

 

Megosztás Facebookon