nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Rengeteg járatot töröl az Air France a sztrájk miatt

Rengeteg járatot töröl az Air France a sztrájk miatt

Járatainak több mint 20 százalékát törli csütörtökön az Air France légitársaság az utaskísérők sztrájkja miatt.
Avatar
Forrás: MTI
f Ajánlom

Az egyhetes sztrájk első napján, szerdán a járatok 87 százaléka közlekedik, és délelőtt nem volt fennakadás a párizsi repülőtereken. A hosszú távú járatok 92 százaléka, a Charles de Gaulle repülőtérről induló vagy oda érkező európai járatok több mint 80 százaléka, a belföldi járatoknak pedig a 90 százaléka a tervek szerint közlekedett. 

Csütörtöktől jöhet a feketeleves 

Csütörtökre a légiutas-kísérők 36 százaléka jelentette be, hogy csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Így a tervek szerint az interkontinentális járatok több mint 90 százaléka, az európai járatok több mint 70 százaléka, a belföldi járatoknak pedig több mint 80 százaléka indulhat útnak. Nem kizárt azonban, hogy a tervezetteken felül további járattörlések és késések lesznek. 

Ezért sztrájkolnak

A munkabeszüntetés oka, hogy a szakszervezeteknek és a vállalatnak nem sikerült megállapodniuk a béreket és a munkakövetelményeket is szabályozó kollektív szerződésről, amely októberben lejár. A munkáltató azt javasolta, hogy a megállapodást hosszabbítsák meg 17 hónappal. A szakszervezetek viszont azt szeretnék, ha az új megállapodás legalább három évre szólna.

Rengeteg járatot töröl az Air France a sztrájk miatt

A légitársaság becslése szerint a légiutas-kísérők 35 százaléka fog sztrájkolni a nyári főszezonban, amikor is naponta átlagosan ezer Air France-járat közlekedik, 130-150 ezer utassal. A múlt havi négynapos pilótasztrájk 40 millió eurójába került a francia légitársaságnak. A légiutas-kísérők mostani, július 27. és augusztus 2. közötti munkabeszüntetése ennél is nagyobb költségeket, több tízmillió eurós veszteséget okoz majd.

Megosztás Facebookon