Aktuális

Meghalt Szegedy-Maszák Mihály

Szegedy-Maszák Mihály irodalomprofesszor hetvenhárom éves volt.

Hetvenhárom éves korában meghalt Szegedy-Maszák Mihály, az ELTE BTK professor emeritusa – jelent meg a Pesti Bölcsész Akadémia Facebook-oldalán. Szegedy-Maszák utolsó könyvét, a Jelen a múltban, múlt a jelenben-t nemrég adta ki a Pesti Kalligram.

Meghalt Szegedy-Maszák Mihály

Szegedy-Maszák az Akadémia rendes tagja, XIX–XX. századi angol, amerikai, francia és magyar irodalom mellett regény- és fordításelméletet, valamint összehasonlító irodalom- és kultúratudományt kutatott. Ő főszerkesztette a háromkötetes A magyar irodalom történeteit (2007). Szakterületét, az összehasonlító irodalomtudományt külföldön is sikerrel népszerűsítette.

Szegedy-Maszák 1943. június 23-án született Budapesten. 1966-ban tanári diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) magyar–angol szakán, majd egy évvel később bölcsészdoktori címet szerzett. 1981-ig főmunkatársként dolgozott az MTA Irodalomtudományi Intézetében, majd az ELTE irodalomtörténeti tanszékének docense lett – 14 évig vezette az összehasonlító irodalomtudományi tanszéket. Számos egyetemen tanított és kutatott az angolszász világban, Cambridge-től Indiana államig.

1998-ban lett a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, négy évvel később már az Irodalomtudományi Bizottság elnöke. Volt a Magyar UNESCO Bizottság alelnöke, a Habsburg Történeti Intézet tudományos tanácsadója.

Szegedy-Maszák 1995-ben Alföldi-díjat, Széchenyi-díjat pedig 2003-ban kapott, 1997-ben pedig átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top