Aktuális

Hamarosan sokat fogunk hallani a bőrcsomósodáskórról

Már Szerbiába érkezett a marhák bőrén látványos elváltozást okozó betegség, a bőrcsomósodáskór. Magyarországot is hamarosan elérheti.

Riasztó gyorsasággal terjed a bőrcsomósodáskór a szarvasmarhák között, a betegség az elmúlt hetekben elérte Szerbiát, Albániát és Montenegrót is, és akár Magyarországon is megjelenhet – hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. Becslések szerint már több mint 5 millió szarvasmarha van közvetlenül kitéve a fertőzésveszélynek.

A vészhelyzet kapcsán hétfőn Belgrádban találkoznak az  állategészségügyi szakértők. A nemzetközi találkozón Közép-Európában és a Balkánon a területet érintő jelenleg hatályos szabályozást és intézkedéseket tekintik át, kiemelve a szarvasmarhákat veszélyeztető bőrcsomósodáskórt.

forrás: Wikipedia/
Forrás: Wikipedia/Flominator

Mi is az a bőrcsomósodáskor?

A betegség  tavaly év végén jelent meg Görögországban, azóta már Bulgáriából és Macedóniából is jelentettek kitörést. A bőrcsomósodáskór az állat bőrén okozott látványos elváltozásokról ismerhető fel. Legyek és szúnyogok terjesztik, aminek a nyári meleg időszak különösen kedvez. A gazdáknak a termeléskiesés, csökkenő tejhozam, sterilitás miatt jelentős anyagi kárral jár, de a vírus szövődményei az állat pusztulását is okozhatják

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top