Aktuális

Hogyan újíthatjuk fel a konyhánkat állami támogatással?

A konyha a család és a társasági élet szempontjából is otthonunk legfontosabb helyisége, mégis csupán 15-20 évente újítjuk fel. Nem véletlen, hiszen egy jó minőségű konyhabútor és az alapvető háztartási eszközök összértéke eléri egy autó árát. Kevesen tudják, hogy amennyiben beépíthető megoldást választanak, még az új konyhabútor és a konyhagépek költsége is fedezhető a lakástakaréki megtakarításokból, tehát részben állami támogatásból – hívta fel a figyelmet Köntös Péter, az OTP Lakástakarékpénztár vezérigazgató-helyettese.

A közös családi étkezések, meghitt beszélgetések helyszíne egyaránt a konyha. Rengeteg időt töltünk ebben a helyiségben: olyan átmeneti tér, ahol az összes családtag, barát, vendég megfordul. A konyha tehát egy igazi szociális mágnes, ebből a szempontból pedig otthonunk egyik legfontosabb tere. Itt zajlik a családi élet jelentős része, sokszor itt fogadjuk a közeli barátokat, a házibulik esetében pedig gyakori jelenség, hogy a konyhában összpontosul az egész társaság. A konyha különleges hangulata, intimitása egy evolúciós jelenséggel is magyarázható, evés közben ugyanis felszabadultabban, barátságosabban viselkedünk, ilyenkor alakulhatnak ki az igazán mély, őszinte beszélgetések – magyarázta el Dúll Andrea környezetpszichológus az OTP Lakástakarékpénztár megkeresésére.

Hogyan újíthatjuk fel a konyhánkat állami támogatással?

Akár negyedére csökkenthetjük a ciklust

Annak ellenére, hogy a konyha ilyen fontos szerepet játszik az életünkben, jellemzően csak 15-20 évente újítjuk fel. Ennek fő oka lehet a konyhafelújítás összege, amely a szakértők szerint akár 1-1,5 millió forintos költséggel is járhat. Fontos tudni azonban, hogy a felújítást államilag támogatott lakástakaréki megtakarításunkból is fedezhetjük. A maximális, havi 20 ezer forintos lakástakaréki befizetést az állam évente 72 ezer forinttal támogatja, így egy négyéves időszak alatt mintegy 300 ezer forinttal járul hozzá a végösszeghez szerződésenként. Tehát egy négyéves megtakarításból és az állami támogatásból a teljes konyha felújításának költsége is fedezhető.

Mi benne a trükk?

“Az OTP Lakástakarék ügyfelei leginkább felújításra költik a megtakarításukat. A félrerakott összeg szinte mindenre költhető, ami a korszerűsítéshez és a felújításhoz kapcsolódik. Kivételt képeznek viszont a különálló konyhabútorok és konyhagépek” – figyelmeztetett Köntös Péter, az OTP LTP vezérigazgató-helyettese. Fontos ezért, hogy a felújításkor beépíthető konyhai eszközöket válasszunk, mivel ezek már elszámolható tételek. A konyhai berendezések cseréje azért is fontos, mert a kiöregedett konyhai készülékek magas energiafelhasználásuk miatt jelentős többletköltséget okoznak, és a környezetet is szennyezik. A beépített megoldás mellett szól az is, hogy egy korábbi kutatásból kiderült, a magyarok közel háromnegyedének kicsi, 10 négyzetméter alatti konyhája van. A rendelkezésre álló kevés hely miatt kifejezetten előnyös beépített bútorokat, gépeket választani, hogy jobban ki tudjuk használni a rendelkezésre álló teret.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top