Aktuális

Most ezzel az alattomos trükkel vernek át minket

Telefonos csalásra hívja fel a figyelmet a rendőrség. Mutatjuk a módszert, amellyel eddig már rengeteg embert átvertek.

Az elmúlt időszakban elszaporodtak a telefonon keresztül elkövetett csalások – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

A módszer:

A tettesek legtöbbször mobiltelefon-szolgáltató képviselőjeként hívják fel áldozataikat, akiket egy állítólagos nyereményről értesítenek. A csalók fantáziája széles körű, sokszor adják ki magukat önkormányzati dolgozónak, vagy pénzintézet, nyugdíjfolyósító munkatársának, és különböző történetekkel tévesztik meg kiszemeltjüket.

A nyeremény átvételének feltételeként szabják, hogy a telefonon keresztül kapott utasításoknak megfelelően egy ATM-nél telefonfeltöltést kell végrehajtani egy meghatározott számra. A kért feltöltések összege 5000 forinttól akár 200 ezer forintig is terjedhet.

Általában biztosítják a sértetteket, hogy a megadott számra feltöltött összeg a nyereménnyel együtt néhány perc múlva megjelenik a bankszámlájukon. A csaló a teljes bizalom elérése érdekében még arra is felhívhatja a figyelmet, hogy semmi esetre se árulja el az áldozat a bankkártyájának PIN kódját. A megcsillogtatott nyeremény nagysága eddig több esetben alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kételkedők bizalmát megnyerje.

Ezt tedd, hogy ne verjenek át:

  • Bármilyen nyereménnyel kecsegtető telefonhívásra, melynek feltételeként szabják bizonyos összeg átutalását vagy telefonfeltöltést, ne válaszolj, szakítsd meg a hívást!
  • Jegyezd fel a hívó telefonszámát, ha bemutatkozik, a nevét is!
  • Ne hajtsd végre a hívó utasításait! Ne feledd, aki nem játszott szerencsejátékon, az nem is nyerhetett semmiféle nyereményt! Önkormányzatok, nyugdíjfolyósítók, szerencsejátékok szervezői, telefontársaságok nem utalnak át telefonos megkeresés alapján és nyeremény címén pénzösszegeket!
  • Mindig legyen gyanús, ha neked kell ahhoz pénzt átutalni, hogy a “nyereményedet” megkaphasd!
  • Ha esetleg mégis megtörtént a csalás, tegyél feljelentést a rendőrségen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top