Aktuális

Mondhat ilyet? Munkahelyi szexizmus elleni kampány indult az interneten

Miután egy ausztrál cég egyik alapítójának külsejére megjegyzést tett egyik üzleti partnere, a nő azon kezdett gondolkodni, vajon meddig terjed az udvariasság, és hol kezdődik a szexizmus? Azóta a #canhesaythat hashtag alatt egyre-másra érkeznek a beszámolók hasonló és jóval durvább szituációkról is, ezekből válogattunk.

Amikor Jodie Fox a Shoes of Prey nevű cég alapítója egy lehetséges befektetővel találkozott egy bárban, a férfi tetőtől talpig végigmérte, majd annyit mondott: “csodálatosan nézel ki!”. Fox egy pillanatra nem jutott szóhoz, miközben arra gondolt: “mondhat nekem ez az ember ilyet?”

A kérdés megosztja az embereket, azonban az ökölszabály így hangzik: ha a munkahelyen bárki olyat mond, amitől kényelmetlenül érzed magad, alighanem szexizmussal van dolgod. Legalábbis nagyon valószínű, főleg, ha az adott mondat bármilyen módon utal a külsődre, az alakodra, női mivoltodra, esetleg a szexuális szokásaidra.

A #canhesaythat hashtag alatt azóta folyamatosan gyűlnek a hasonló sztorik, amelyek mellé az egyik felhasználó egy igen egyszerű útmutatót is mellékelt: “ha olyasmire gondolsz, amit egy férfinak nem feltétlenül mondanál, érdemes átgondolni, hogy egy nőnek mondhatod-e.”

“Csavargasd a hajadat!”

A #canhesayhat-re érkező történetek között elgondolkodtatót és felháborítót egyaránt találunk. A közgazdász végzettségű kanadai Lisának például egy tárgyalás előtt azt javasolták férfi kollégái, hogy butácska, ártatlan stílusban, a haját csavargatva kérdezgesse a tárgyalópartnereket, hátha kedvezőbb ajánlatot kap tőlük, mint korábban a többiek. Lisa teljesen megdöbbent ennek hallatán, főleg, hogy a csapat férfitagjai korábban senkitől nem kértek még csak hasonlót sem.

Mondhat ilyet? Munkahelyi szexizmus elleni kampány indult az interneten

“Tudsz revütáncolni?”

Az ausztrál CJ-t francia élettársa miatt érték kellemetlen kérdések. Amikor az ötvenes éveiben járó főnöke megtudta, hogy egy francia férfival él együtt, megkérdezte, hogy az illetőnek nincs-e véletlenül egy húga. Amikor Lisa megmondta, hogy kedvesének egy tízéves lánytestvére van, az ötvenes főnök annyit mondott: “nem baj, pár évet tudok várni”. Valamivel később arra terelődött a szó, hogy a felső vezetésnek szánt prezentáció során CJ tudna-e pár szót mondani franciául – igennel válaszolt –, utána megkérdezték tőle, hogy “elő tudna-e adni egy kis Moulin Rouge-os táncot is”. CJ saját véleménye: “semmi baj nincs azzal, ha valaki revütáncol, de én egy kormányhivatalban dolgozom…”.

Mondhat ilyet? Munkahelyi szexizmus elleni kampány indult az interneten

“Bármikor hivatkozhatsz arra, hogy nő vagy”

Egy villamosmérnöknek tanuló egyetemista lánynak az évfolyamán tanuló fiúk közül többen is kifejtették, hogy az IQ-ja fordítottan arányos a mellbőségével. Később pedig egy tanárnője – aki mellesleg két kislány édesanyja – tanácsolta neki, hogy ha az államvizsgán esetleg valami nem jut eszébe, ne felejtse, hogy nyugodtan hivatkozhat bármikor arra, hogy “ő csak egy nő”. Gratulálunk a felelősségteljes tanerőnek!

Mondhat ilyet? Munkahelyi szexizmus elleni kampány indult az interneten

“Fel bírod emelni?”

Szintén egyetemi berkekből érkezik Katie Johnston története, akinek egy évfolyamtársa (természetesen férfi) kezdett aggodalmaskodni választott karrierje miatt. Fő aggálya az volt, hogy egy nő hogyan lehetne sikeres szobrász, hiszen egy ilyen munkakörben nagy mennyiségű, nehéz alapanyaggal kell dolgozni. Katie úgy reagált: “köszi a véleményt, de szerintem meg tudom oldani”.

Mondhat ilyet? Munkahelyi szexizmus elleni kampány indult az interneten

“Strip clubba készültél?”

Zorra egy háztartási eszközöket gyártó cég digitális tanácsadója, aki egy informális megbeszélésre érkezett a cég központjába. Itt az egyik férfi, hangosan, mások előtt tette fel neki a kérdést, hogy miért van úgy felöltözve, mintha legalábbis strip clubba készülne. Zorra, saját elmondása szerint térdig érő, egyenes szoknyát, zárt, magas nyakú, rövid ujjú blúzt, harisnyát és lapos talpú cipőt viselt, igaz, a blúz leopárdmintás volt, a mindenit neki! Szerencsére Zorra az eset után panaszt tett a HR-osztályon, akik figyelmeztetésben részesítették a szimpatikus férfi kollégát.

Mondhat ilyet? Munkahelyi szexizmus elleni kampány indult az interneten

“Jól nézel ki szűk szoknyában”

Jane irodavezetőként dolgozott Sydney-ben, miután sikeresen teljesítette az állásinterjút, amely során feltették neki azt a kérdést, hogy szerinte milyen jó tulajdonságait emelnék ki a kollégái. Amikor első munkahetében megkérte új főnökét, hogy emelje ki egy jó tulajdonságát, a kedves főnök annyit mondott: “hát, elég jól nézel ki, amikor szűk szoknya van rajtad!” Édes, nem?

Szerinted melyik a legbunkóbb mondat a fentiek közül? Szavazz alább, ha pedig találkoztál már hasonlóval, írd le az esetet a kommentek közé!

 További cikkek szexizmusról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top