Aktuális

Meghalt Esterházy Péter

Meghalt Esterházy Péter. A magyar irodalom fontos alakját, megújítóját hosszú súlyos betegsége végén érte a halál csütörtökön.

Az eredetileg matematikus végzettségű Esterházy Péter 66 éves volt. Súlyos betegségére, hasnyálmirigyrákjára tavaly nyáron derült fény, ám igazi bravúrról tanúságot téve még ezt az igazán súlyos, végső tapasztalást is könyvbe foglalta, ami Hasnyálmirigynapló címmel idén tavasszal jelent meg.

Meghalt Esterházy Péter

Júniusban még a nagybeteg Esterházy Péter nyitotta meg a Könyvhetet. A Kossuth-díjas író halálhírét kiadója, a Magvető közölte csütörtökön délután. 

Esterházy Péter első irodalmi sikere az 1979-ben megjelent Termelési-regény (kisssregény). Ottlik Géza hatása írói munkásságának kezdetétől tetten érhető művein. A nyolcvanas években több meghatározó kisregénnyel jelentkezett, legismertebb művei ebből a korszakból a Kis Magyar Pornográfia (1984), A szív segédigéi (1985), valamint a Bevezetés a szépirodalomba (1986).

Esterházy pályája során számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült: 1983-ban Füst Milán-díjat, 1984-ben Déry Tibor-díjat, 1986-ban József Attila-díjat kapott. 1996-ban megkapta a Kossuth-díjat. 2001-ben Márai Sándor- és Magyar Irodalmi Díjat kapott. 2002-ben Herder-díjjal tüntették ki, 2004-ben megkapta a német könyvkereskedők Békedíját, 2006-ban a Prima Primissima díjat, 2014-ben az osztrák kulturális minisztérium Manes Sperber Irodalmi Díjával tüntették ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top