Aktuális

Eldőlt: Theresa May lesz a brit miniszterelnök – frissítve

A brit miniszterelnök-választás a papírforma szerint alakult: Theresa May kormányozhatja ezek után Nagy-Britanniát.

Theresa May belügyminiszter és Andrea Leadsom energiaipari államtitkár párviadala az esélyesebb Theresa May javára dőlt el: Leadsom államtitkár hétfőn bejelentette, hogy lemond a miniszterelnök-jelöltségről, így Theresa May lehet a következő brit miniszterelnök.

Eldőlt: Theresa May lesz a brit miniszterelnök

Döntése azt jelenti, hogy Theresa May belügyminiszter maradt az egyetlen jelölt a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére, egyben a miniszterelnöki posztra. A jelöltválasztó szavazást 165 szavazattal az unióbarát May nyerte meg, Leadsom 66 szavazattal lett második.

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert a párt jelenlegi vezetője, David Cameron miniszterelnök a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján bejelentette lemondását. 

Frissítve: 

David Cameron jelenlegi miniszterelnök kedden nyújtja be hivatalosan lemondását II. Erzsébet királynőnek. Így Theresa May már szerdától átveheti tőle a miniszterelnöki teendőket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top