Aktuális

Biztosan nő lesz a brit miniszterelnök

A brit Konzervatív Párt két miniszterelnök-jelöltje Theresa May és Andrea Leadsom.

Theresa May brit belügyminiszter vagy Andrea Leadsom energiaipari államtitkár lesz a következő miniszterelnök, mivel a jelölt választás második fordulójában rájuk szavaztak a legtöbb konzervatív párttag. Theresa May-re az alsóházi konzervatív frakció 199 tagja szavazott, Andrea Leadsom  pedig 84 voksot szerzett.

Theresa May és Andrea Leadsom: melyikük lesz az új Margaret?
Theresa May és Andrea Leadsom: melyikük lesz az új Margaret?

A 125 ezer fizető párttag szeptember 9-én záruló szavazásának győztese Margaret Thatcher után Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz.

A három éve elhunyt Thatcher 11 évig, 1979-től 1990-ig volt miniszterelnök. A 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig folyamatosan a kormányfői poszton, és a Konzervatív Párt történetében rekordot döntött azzal is, hogy egymás után három parlamenti választást nyert.
A Konzervatív Párt élére most azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből.
Cameron a bennmaradás mellett kampányolt, ám a brit választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.
Egy friss felmérés szerint a  Konzervatív Párt vezetőválasztásra jogosult tagjainak 63 százaléka az uniós elkötelezettségű belügyminisztert támogatja, a Brexit-párti Andrea Leadsomra pedig 31 százalék kíván voksolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top