Aktuális

2 ezer vízilovat akarnak lemészárolni

Az elkövetkező 5 évben legalább kétezer vízilovat akarnak leölni Zambiában. A természetvédők tiltakozását követően egy időre felhagytak a felháborító ötlettel, mostanra viszont újra előkerült a terv.

Az állatok védelméért küzdő csoportok szerint semmilyen tudományos alapja nincs a vízilovak lemészárlásának, amit a Luangwa Nemzeti Parkban, fizetett trófeavadászok hajtanának végre. A miértekkel kapcsolatban a zambiai kormány csak magyarázkodik. Hivatkoznak a lépfene terjedésének megakadályozására, amit a vízilovak is terjeszthetnek, az állatok túlszaporodására és arra, hogy az alacsony vízszint miatt a vízilovak kiszorítanak más élőlényeket a park területéről.

A New Scientist magazin írása szerint azonban ezek az érvek számos sebből véreznek. Egyrészt nincs lépfene-járványveszély, másrészt a tavak vízszintje öt éve nem volt olyan magas, mint manapság.

Az állatvédők tiltakozását követően ugyan a vízilovak megölésének ötletét átmenetileg felfüggesztették, ám június 22-én a vezető tisztviselők mégis a vitatott program folytatása mellett döntöttek.

A közönséges vízilovakat az orvvadászok is fenyegetik, húsuk Közép-Afrikában csemegének számít, emellett fogának – akárcsak az elefántagyarnak – rendkívüli értéket tulajdonítanak bizonyos helyeken. Jelenleg a legnagyobb populációk Zambiában és Tanzániában élnek.

2 ezer vízilovat akarnak lemészárolni

(Origó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top