Aktuális

Hortobágyi robbanás: újabb részletek a tűzszerészek haláláról

Stabil a robbanásban megsérült katona állapota. A tragikus tűzszerészbaleset ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálat is zajlik. A honvédség gondoskodni fog az özvegyekről és az árván maradottakról.

Négy honvédségi tűzszerész életét vesztette, egy pedig súlyosan megsérült a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a Nádudvar közelében lévő bombavető lőtéren péntek délután történt robbanásban. A tűzszerészek éppen egy 250 kilogrammos, szovjet gyártmányú, második világháború után készült repesz-romboló bombát próbáltak hatástalanítani, amikor az felrobbant. “A bomba már tűzszerész értelemben hatástalanított állapotban volt, a maradékok megsemmisítését készítették elő a tűzszerészek, amikor a baleset bekövetkezett” – mondta el Huszár János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kiváló katonáit, jól felkészült szakembereit veszítették el a balesetben. Hősi halált halt Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető.

Tóth Péter főtörzsőrmestert stabil, megbízható állapotban ápolják a Honvéd Kórház intenzív osztályán.

A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják. Simicskó István honvédelmi miniszter bejelentette, hogy az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre.

Jelenleg közigazgatási és belső szakmai vizsgálat folyik párhuzamosan a tragédia okának kiderítéséről.

A négy tűzszerész tragikus halálával öt gyerek maradt árván. A parancsnok hangsúlyozta, az elhunyt katonatársaik hozzátartozóit a minisztérium és a Magyar Honvédség sem hagyja magukra. Az özvegyek, árvák és hozzátartozók nemcsak rövid, hanem hosszú távon is támogatásban részesülnek, a gyerekek életútjáról egészen felnőttkorukig gondoskodnak.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Katonai lánctalpas szállítójármű a Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető úton – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top