Aktuális

Elhunyt Manfred Deix

Súlyos betegség után 67 évesen elhunyt Manfred Deix osztrák karikaturista.

Deix szombaton bekövetkezett halálát hétfőn, a kremsi Karikatúramúzeum jelentette be. Halála okát nem közölték, de erős dohányos szenvedélye belejátszhatott.

Elhunyt Manfred Deix

Szemtelen karikatúráival Deix évtizedeken át szembesítette gyarlóságaikkal az osztrákokat. Nem ódzkodott az országot megosztó  kényes témáktól sem. Elsősorban az osztrák néplélek mélységeit kutatta, gyakran vulgáris feldolgozások formájában is.

“Gyakran vádolnak ízléstelenséggel és brutális humorral. De ki nevezze nevükön a dolgokat, ha nem egy karikaturista?” – mondta egyszer. Többször feljelentették, de a támadásokra mindig humorral válaszolt.

A Sankt Pölten-i születésű Deix a bécsi Képzőművészeti Akadémián végzett. Rajzai a Profil és a News osztrák lapokban, a Der Spiegel és a Stern német hetilapokban, az amerikai Playboyban jelentek meg, mígnem az osztrák karikatúratörténet klasszikusaivá váltak és befolyást gyakoroltak más rajzolókra is. Tipikus alakjainak, a kevéssé hízelgő Deix-figuráknak a fogalma az értelmező szótárba (Duden) is bekerült.

1980-tól 18 kötete jelent meg, utolsó könyvét kedvenc állatainak, a macskáknak szentelte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top