Aktuális

“Több cigány rendőr kellene”

Az alsószentmártoni Petrovic Roland egy cigány faluban határozta el, hogy rendőr lesz. A szintén roma származású, mélykúti Kovácsfalvi Zoltán a mélyszegénységből menekült az egyenruhásokhoz.

Kovácsfalvi Zoltán már az általános iskolában eldöntötte, hogy rendőr lesz. “A mélyszegénységből akartam kitörni, hogy nekem legalább sikerüljön az, ami a szüleimnek nem. Édesapám több mesterséget is kitanult, de senki nem alkalmazza, mert cigány” – mesélte Zoltán a Délmagyar cikkében. 

“A cigányok néha még egy-egy rutinellenőrzést is zaklatásnak tartanak – meséli Petrovic Roland. – Ha viszont a járőr közül az egyik roma, senki sem mondhatja a cigányok közül, hogy csak a származásuk miatt mentek ki hozzájuk az egyenruhások. Ezért is kellene még több cigány rendőr az országba” – elemzett a Roland, akit Zoltánnal együtt szombaton ünnepélyesen rendőrré avattak Szegeden. Mindkét fiatalt támogatta a családja a döntésben és a tanulásban.

A fiatalok a roma lányok helyzetéről is beszéltek a lapnak. Elmondták, hogy az lenne a jó, ha a lányok is továbbtanulhatnának. A kormány nemrég 151 millió forintos programot indított, hogy minél több cigány lány folytassa a tanulmányait az általános iskola elvégzése után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top