Aktuális

Nem mindegy, milyen pénzt veszel fel az ATM-ből – lecsukhatnak érte

Bizony, nem árt figyelni, mert ami elsőre szerencsés esetnek tűnhet, az a valóságban bűncselekmény. Szóval nem mindegy, milyen pénzt veszel fel a bankautomatából. Íme, a részletek.

Elgondolkodtató felhívást tett közzé honlapján a rendőrség szerdán. Ismeretlen férfit keresnek Kecskeméten, aki a bankautomata kamerája szerint, pénzt talált az ATM nyílásában. Szerencsésnek érezhette magát, mert ölébe hullott 100 ezer forint. Csakhogy ezzel bűncselekményt követett el, mert ellopta más pénzét, még akkor is, ha annak tulajdonosa feledékenységből az automata pénzkiadó nyílásában hagyta a bankjegyeket.

Valóban lopás, ha elviszed az ATM-ben hagyott pénzt?

Nyilván a legtöbben másodpercekig sem mérlegelnék, lopás-e, ha valaki az ATM-ben felejti a pénzét, és mivel senki sem látja, elviszi azt. Pedig ez lopás, nagyon is. Az eset még a büntető törvénykönyvben is szerepel (Btk. 370. §). Ugyanis “aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el”. Az ATM-ben talált pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni.

És az sem mellékes, hogy a Btk. hivatkozott szakasza szerint a lopást két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

Nem mindegy, milyen pénzt veszel fel az ATM-ből - lecsukhatnak érte

Mit tehetsz, ha pénzt találsz az ATM nyílásában?

Nos, hívhatod a bankautomatán szereplő telefonszámot, a bank munkatársa pedig tájékoztat a teendőkről. Ha bankfióknál levő ATM-nél történt az eset, a bankfiók munkatársainál kell jelezned a történteket.

A bankszámla tulajdonosa igazolni tudja, hogy pénzt akart fölvenni, ráadásul, hogy azt más vitte el, az automata kamerájának felvételei alapján vissza tudják követni. Szóval nem érdemes kockáztatni.

(Pénzcentrum)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top