Aktuális

“Bolond dolog a holnapot várni, élj kívül az időn, amennyire lehet” – 103 éve született Weöres Sándor

Sanyikának hívta mindenki, aki szerette és ismerte Weörest, már a bemutatkozáskor kérte, hogy így szólítsák. Barátai szerint néha nehéz volt eldönteni, hogy egy kisgyerek vagy egy bölcs öregember lakik a testében, mert nagyon fura grimaszai voltak és sajátos mozgása, miközben elképesztő műveltséggel rendelkezett. A zseniális költő, író, műfordító 103 éve született.

Weöres Sándor 1913. június 22-én született Szombathelyen. Beteges kisfiú volt, ezért magántanulóként végezte az elemi iskolát, később pedig kosztos diák lett, ekkor már gimnázimba járt. 15 évesen a szombathelyi Hír közölte első novelláját, ősszel pedig négy verse jelent meg az Erőben.’32-ben, Sopronban érettségizett, ekkor már több műve is megjelent a Nyugat című folyóiratban. Filozófia-esztétika szakon szerzett diplomát, 1935-ben Weöres Baumgarten-jutalomban, egy évvel később pedig Baumgarten-díjban részesült, ezekből fizette később az utazásait:  1935 nyarán észak-európai, 1937 elején pedig hosszú távol-keleti utazást tett: a genovai kikötőben szállt hajóra, onnan Nápolyon át Egyiptomba vezetett az útja, majd az arab és az indiai vizeken áthaladva Bombay következett, végül India és a mai Srí Lanka területét elhagyva eljutott Szingapúrba, Manilába és Sanghajba is.

Feleségével, Károlyi Amy költőnővel haláláig élt szerelemben

Még nem tudom, hogy mennyi vagy nekem,

ó, hallgat még felőled benn a lélek,

mely fátylat von köréd, szerelmesem,

s még nem tudom hogy néked mennyit érek,

jósorsodat hozom, vagy tán halálom

arany s gyémánt díszét, még nem tudom:

új, mézes fájdalom

indái közt nehéz utat találnom.  (Canzone – feleségemnek, 1947, részlet)

Weöres Sándor és Károlyi Amy
Weöres Sándor és Károlyi Amy

A 33 éves Weöres Sándor és a 37 éves Károlyi Amy 1946-ban egy temetőben randevúztak először. Beszélgetés közben rájuk esteledett, a temető kapuját pedig bezárták. Amikor reggel kiengedték őket, már pontosan tudták, hogy össze fognak házasodni. A házasság hírét Weöres barátai részéről nem fogadta nagy lelkesedés: “Amikor férjhez mentem Sanyihoz, az valahogy az irodalmi életnek nem tetszett. Ariel meg Puck ne házasodjon meg, ugyan ki az, aki őt elkanyarta, ilyen hangulat volt” – írta később Károlyi Amy.  “Sanyikának könnyű, ő nem ember” – mondta róla Nemes Nagy Ágnes.

Károlyi Amynak viszont nem volt könnyű a zseniális költővel : nehéz lehetett egy olyan gyereklelkű felnőttel élni, aki a költészeten kívül semmit nem vesz komolyan. Amyra maradt  a mindennapi szükségletek biztosítása, a pénz beosztása, és persze a korlátok felállítása. Erre szükség volt, hiszen Weöres Sándor szeretett inni, Károlyi Amy egész életét meghatározta, hogy megóvja férjét az alkoholtól. Megesett, hogy amikor elment otthonról,  férjére zárta az emeleti dolgozószoba ajtaját, nehogy Sanyika a kocsmában kössön ki. Barátjuk, Lator László költő szerint “ha nem jön Amy, Weöres Sándor az árokparton halt volna meg harmincvalahány éves korában.”

A házaspárnak nem születhetett gyereke, így minden idejüket egymásnak szentelték. Sanyikát minden reggel kikészített ruha várta, mindig a felesége fésülte a haját. Sokan gúnyolódtak ezen, de a köztük lévő egységet soha, senki nem tudta kikezdeni. “Ahelyett, hogy megrekedtem volna a saját vackomon, olyan irdatlan távolságokat jártam és száguldottam be, ahová tán messzelátóval és hétmérföldes csizmával sem láthat, illetve juthat el az ember soha” – mondta Amy.

Mindketten imádtak utazni

Weöres 1959-ben két hosszabb utazást is tett feleségével: májusban Kínába, ősszel pedig Görögországba mentek. Az 1960-as évek elején eljutottak Dubrovnikba, 1965-ben pedig New Yorkba. 1966 júliusában a házaspár elutazott Londonba, ahol Weöres felolvasást tartott a Szepsi Csombor Kör estjén.1970-ben megkapta a Kossuth-díjat, és az osztrák állam elismerő díját is. A Kossuth-díjjal járó pénzösszegből Pásztor Béla emlékére díjat alapított. 1989. január 22-én halt meg Budapesten, halálakor már nem volt eszméletén, felesége mindvégig mellette volt. Károlyi Amy még tizennégy évet élt férje halála után, mindketten a Farkasréti temetőben pihennek.

Bóbita, Bóbita álmos,

Elpihen őszi levélen,

Két csiga őrzi az álmát,

Szunnyad az ág sűrűjében.

 Itt olvashatsz még többet költőkről: 

  • “Mert benne élsz te minden félrecsúszott nyakkendőmben” – 79 éve halt meg Juhász Gyula
  • “A középszerűség halhatatlan, és a hitványság örökkévaló” – 131 éve született Kosztolányi Dezső
  • “Ember lenni mindég, minden körülményben” – 199 éve született Arany János

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top