Aktuális

Női főpolgármestere lesz Rómának

A 37 éves ügyvédnő, Virginia Raggi az első nő, aki betöltheti az olasz főváros főpolgármesteri posztját.

A szavazatok 67 százalékával Virginia Raggi, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje lett Róma első női főpolgármestere a vasárnapi helyhatósági választás második fordulójának eredménye szerint.

Öt éve politizál

“Egy új időszak kezdődik velünk – mondta a 37 éves ügyvédnő, aki mindössze öt éve fogott hozzá a politizáláshoz. – Azon fogunk dolgozni, hogy a törvényesség és az átláthatóság visszatérjen a város intézményeibe.”

A mozgalomból párttá alakult, a hagyományos pártpolitikát elutasító euroszkeptikus M5S meglepetésszerű győzelmet aratott Torinóban is, ahol az öt éve hivatalban lévő Piero Fassino PD-s politikus az M5S jelöltjével, Chiara Appendinóval szemben maradt alul.

Egy nőt választottak meg Róma főpolgármesterének

Megfigyelők szerint az M5S-nek az egyebek közt a korrupció, a hivatali visszaélések és az adócsalások elleni keményebb fellépésről szóló üzenete sok szavazót meggyőzött.

Elemzők szerint a Beppe Grillo komikus alapította M5S római győzelme azt bizonyítja: a mozgalom készen áll a két év múlva esedékes parlamenti választásokra, hogy Olaszország kormányzásáért szálljon versenybe.

Százhuszonhat településen tartottak második fordulót vasárnap, ott, ahol június 5-én egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, így a legnagyobb városokban, Rómában, Milánóban, Torinóban, Bolognában és Nápolyban is. A szavazásra jogosultak 50,5 százaléka járult az urnákhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top