Aktuális

Mégsem mutathatók ki a Balaton vizéből a fogamzásgátlók

Kimutatási határérték alatt van a fogamzásgátló hormonok koncentrációja a Balatonban a Magyar Tudományos Akadémia szerint.

A mért koncentrációk nem magasabbak a nemzetközi átlagnál. A Balaton és a Zala vízgyűjtőjén is megvizsgálták a vizet, ami azt jelenti, hogy ezek a fogamzásgátló hormonok a Balatonba is bejuthatnak. Egyelőre magában a tóban a jelenlegi kimutatási határérték alatt van a koncentráció. A Balaton vízminősége kiváló.

 A MTA tihanyi limnológiai intézetének munkatársai vizsgálják azt is, hogy milyen élettani hatással vannak az emberi eredetű fogamzásgátlók maradványai a vízi ökoszisztémákra. A kutatást azért kezdték el, mert a szteroid fogamzásgátló hormonmolekulák nagy részét nem szűri ki a szennyvízből a szennyvíztisztító telepeken alkalmazott háromlépcsős tisztítási technológia, ezért a biológiailag aktív hormonok 70-90 százaléka az élővizekbe jut.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top